BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajnától is függ a magyar áram ára

Nemrég 200 százalékkal ugrottak meg a másnapi áramárak a magyarországi áramtőzsdén, amikor karbantartás miatt kis időre leállt az Ukrajna felőli villamosenergia-import. Az október 12-i eset jól példázza, milyen nagy szerepe van az említett behozatalnak a hazai áramellátásban. A Mavir statisztikái szerint 2013-ban az ország teljes áramfelhasználásának több mint 13 százalékát fedezte az ukrajnai import. Az Ukrajnából kivitt áram mintegy 90 százaléka Magyarországra érkezik.

Az előbbiekre, illetve Ukrajna villamosenergia-eladásainak itteni (és szlovákiai) erős árbefolyásoló szerepére a Dentons minapi gázszemináriumán hívta fel a figyelmet Kijevben a svájci Axpo Trading részéről előadást tartó Balogh József. Mint rámutatott: részben ukrajnai árammal pótolták a kereskedők azt az árammennyiséget az elmúlt években, ami a csökkenő, hazai gázalapú áramtermelés miatti esett ki a kínálatból. Ebből az is következhet, hogyha kevesebb ukrán áramot kaptunk volna, nagyobb lett volna a gázerőműveink gázigénye, és kevesebb gáz maradt volna az országban a 2013-ban megindult ukrajnai gázkivitelünkre. Ukrajnára tehát kettős szerep jut a térségi energiapiacon: gázexportjával az ország egyszerre jelenik meg áramellátóként, illetve európai gázimportjával gázvásárlóként.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.