BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Roszatom nem lassít

A Roszatom nem fékez be amiatt, hogy az Európai Bizottság firtatja a Paks II. részleteit. A tendereztetést nem az atomerőművekre találták ki – állítják.

„Európában jelenleg öt atomerőmű épül (ebből egy Nagy-Britanniában, egy Franciaországban), és egynek sem tenderen választották ki a szállítóját. Egy ilyen beruházás olyan komplex, olyan sok szempontot kell egyeztetni hozzá, hogy azok nem érvényesíthetők egyetlen pályázatban. A tendert nem az atomerőművekre találták ki. A beruházó országok persze így is több jelentkező közül, alapos munka során választják ki majdani szállítójukat. Egyiptomban egy egész évig tartott, mire a napokban megbízták a Roszatomot új egységek szállításával” – válaszolt a Világgazdaságnak az orosz állami atomkonszern első vezérigazgató-helyettese. Kirill Komarovot azért kérdeztük a Roszatom budapesti Atomex konferenciáján, mert az Európai Bizottság vizsgálja a két új paksi blokk szerződéseit, ezen belül azt is, miként jutott a magyar megbízáshoz az orosz társaság. A Roszatom a vizsgálat alatt is a 2014-ben aláírt szerződésben foglaltak szerint teljesíti kötelezettségeit – hangsúlyozta Komarov.

A magyar kormány 2013 végén ismertette az Európai Bizottsággal a készülő magyar–orosz atomipari kormányközi megállapodás tervezetét, és azóta is határidőre válaszol az uniós illetékesek kérdéseire – emlékeztetett Aszódi Attila, a beruházás kormánybiztosa. Az Euratom-szerződés eleve lehetővé teszi, hogy Magyarország harmadik országgal állapodjon meg. Brüsszel azt is vizsgálja, hogy a projekt nem tartalmaz-e állami támogatást. Aszódi Attila szerint nem, de a magyar fél erről is kész tárgyalni, ahogyan arról is, hogy a beruházás mely adatai kerülhetnek nyilvánosságra. Ezen adatok körét a hazai szabályozás rögzíti.

A múlt évben kötött fővállalkozói megállapodás szerint a beruházás egészéért a Roszatom felel, ideérte a költség- és határidőkereteket, továbbá az alvállalkozók bevonását a beruházás értékének 40 százalékáig. Az előkészítés már tart, és Kirill Komarov elmondása szerint már beszállítói szerződések is születettek, köztük magyarországi cégekkel is. A földrajzi közelség miatt ezek jó eséllyel előnyben lesznek az építési munkákon másokkal szemben.

A nukleáris termeléshez kapcsolódó berendezések Oroszországban készülnek majd, a többire a Roszatom pályázatot ír ki: nemrég beindított árlejtéses elektronikus aukcióin bármely vállalkozó – külföldi is – beadhatja ajánlatát. A társaság így érné el, hogy beruházásain megjelenjenek a legújabb és legbiztonságosabb berendezések, megoldások. A rendszer bevezetése óta 24-szer annyi lehetséges partner jelentkezett, mint korábban, pedig Roszatom eddig is sok külföldi partnerrel dolgozott együtt, a Ganz EEG például beszállít a Fehéroroszországban épülő atomerőműhöz.

Kereshetik a kiskapukat

A magyar kormány a következő hónapokban vélhetően kiskapukat keres, hogy az uniós jog megkerülésével folytathassa a paksi bővítést, mert aligha nyeri meg a Brüsszellel folytatott jogvitát a Napi.hu szerint, amely a BNE régiós hírportált idézi. Az utóbbi nagy büntetéseket és a projekt többéves csúszását is valószínűsíti, de nem írja, hogy mely pontokon.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.