BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább élhet egy paksi fűtőelem

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) engedélyezte, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-nek mind a négy blokkja átállhasson az eddigi 12 havonkénti helyett a 15 hónapos üzemeltetési ciklusra. Előzőleg már hozzájárult az új típusú, 15 hónapig használható, 4,7 százalékos átlagdúsítású üzemanyag-kazetták alkalmazására.

A terméket az erről kiadott közlemény szerint az atomerőmű reaktorfizikai osztálya tervezte, gyártása nemzetközi együttműködésben történik. A 15 hónapos ciklus bevezetése után a főjavítási munkamennyiség csökkenésével arányosan mérséklődik az erőművi dolgozók sugárterhelése, a karbantartási kockázatból eredő meghibásodások száma, a létesítmény berendezéseinek igénybevétele. Átlag 3 százalékkal kevesebb kiégett fűtőelem keletkezik majd, és kevesebb lesz a hulladék is. Évente átlag 2 százalékkal nő az atomerőmű rendelkezésre állása, így termelt áram mennyisége is. Ennyivel mintegy 80 ezer háztartás szükséglete fedezhető.

Egyes aggályok szerint azonban a karbantartások megritkulása biztonsági kockázatot is rejt. Hárfás Zsolt, az AtomenergiaInfo szakértője szerint épp fordítva van: a blokkindulások és -leállások számának csökkenése kedvez a nukleáris biztonságnak, ezt már konstrukciós vizsgálatok is igazolták, ahogyan azt is, hogy az új ciklussal is elvégezhetők a biztonságos üzemeltetéshez kapcsolódó feladatok. Az OAH is közel 30 ezer oldalnyi engedélyezési dokumentációban foglalt elemzés és vizsgálat értékelése után engedélyezte hosszabb ciklus bevezetését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.