BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több üzleti utazó érkezett

Kevesebben jöttek turistaként, többen vásárolni, üzletelni, dolgozni, és nőtt az átutazók száma is. A külföldiek több pénzt hagytak nálunk, mint tavaly.

Az utasforgalmi szolgáltatások külkereskedelmi többlete 156 milliárd forintot tett ki 2017 első negyedévében, ez 9,3 milliárddal több az egy évvel korábbinál – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal nemzetközi utazásokról közzétett adataiból. Az év első három hónapjában 10,6 millió alkalommal utaztak Magyarországra külföldiek, ami lényegében nem jelent mennyiségi változást a tavalyi évkezdethez képest. Változott viszont a beutazások motivációs szerkezete: a turisztikai célú utazások száma 7,2 százalékkal visszaesett. A külföldiek által itt töltött 22 millió nap 9,2 százalékkal kevesebb, mint egy éve, ugyanakkor 5,6 százalékkal nőtt az átutazási és vásárlási céllal érkező külföldiek száma, összességében 0,2 százalékkal emelkedett az első negyedéves beutazás mérlege. Többlet mutatkozik a külföldiek magyarországi költésében is: 2017 első negyedévében 321 milliárd forintért vásároltak árut és szolgáltatásokat a beutazók, ami 3,4 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A külföldiektől származó bevétel nagyobb része, mintegy 230 milliárd forint számít turisztikai költésnek.

Kedvezőtlen tendencia, hogy 5,4-ről 4,9 napra csökkent a többnapos beutazások időtartama. A hosszabb időre beutazók között a Romániából, Szlovákiából és Németországból érkezők vezetik a toplistát, a legtöbb pénzt viszont az Ausztriából érkezők (39 milliárd forint) költötték el. Utánuk a Romániából jövőktől származik a legmagasabb összeg (33 milliárd forint), majd a Szlovákiából (29 milliárd), valamint a Németországból beutazóktól (25 milliárd). A németek körében a legnagyobb (85 százalékos) a turistaként érkezők aránya.

A magyarokhoz összesen 4,3 millió kiutazás köthető, ami 3,2 százalékos növekedést jelent. Átlagon felül, 4 százalékkal nőtt az egynapos utak száma, ezek kétharmada vásárlási és üzleti célú volt, a növekedésben benne vannak a határon átdolgozók is. Ausztriába és Szlovákiába tart az egy napra turistaként kiutazók csaknem 80 százaléka. A többnapos kirándulások 86 százaléka az Európai Unió országaiba irányult az első negyedévben. Olaszországba, Franciaországba és Spanyolországba a korábbinál jóval több magyar látogatott el. A magyarok az egynapos utak során 7,7 százalékkal többet, személyenként 12 500 forintot költöttek. Az egynapos külföldi beutazók kiadásának összege 6,3 százalékkal nőtt, és elérte a 12 700 forintot. A költekezési kedv a több napra elutazó magyarok körében 4,4 százalékkal nőtt, átlagosan 15 000 forintra emelkedett. A több napra érkező külföldiek mindeközben 16 000 forintot hagytak itt naponta, jóval többet, mint az egy éve regisztrált 13 400 forint. Az üzletemberek a leggálánsabb vendégek, napi 30 ezret hagynak itt, ez viszont nagyjából 4 ezer forinttal kevesebb, mint két éve volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.