BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó eredményekkel rukkoltak elő a cégek

A gazdasági növekedésből mindegyik hazai blue chip kivette részét, sőt a régiós tevékenységük révén a környező országok fellendüléséből is. A harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon után a társaságok értékeltségi szintjei is megváltoztak.

A hazai gazdaságban és a régiós környezetben zajló pozitív folyamatok tükröződtek a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezető vállalatainak harmadik negyedéves számaiban is.

Magyarország a régióban jól teljesít, sem lefelé, sem felfelé nem lóg ki a sorból, a térségben jelen lévő vállalatok eredményein a régiós folyamatok is érzékelhetők. Az OTP, a Richter és a Magyar Telekom a várakozások felett teljesített, míg a Molnál részben a túlfűtött prognózisok miatt szembesültek gyengébb számokkal a befektetők

– mondta Le Phuong Hai Thanh, a Concorde vezető elemzője. – A régiós országok GDP-adatai elég magasak, sok fejlett régiónál is dinamikusabb az itteni növekedés, Romániában például 8,8 százalékkal bővült a gazdaság a harmadik negyedévben, így nagy meglepetést azért nem okoztak a gyorsjelentések. A BÉT-en forgó blue chipek hosszú távú fundamentumai megalapozottak, és az éves tervekkel is összhangban voltak a publikált számok.”

Fotós: Móricz-Sabján Simon

A vezető elemző szerint ezeket a terveket vagy teljesítik, vagy túl is teljesítik a társaságok. „Az OTP a negyedik negyedévben 25-30 milliárd forint teljes profitot érhet el úgy, hogy az utolsó negyedév rendszerint gyengébbre sikerül a hagyományosan legjobb másodikhoz és harmadikhoz képest. A korábban veszteséges orosz és ukrán leánybank az egész idei évet nézve 15-20, illetve 10 milliárd forint profitot hozhat a hitelintézetnek. A két országban a fogyasztási hitelek a dominánsak, ezek itthon is növekednek, de még mindig inkább a jelzálog- és a vállalati hitelek adják a legnagyobb tételeket” – hívta fel a figyelmet Le Phuong Hai Thanh.

„A négy nagy közül a Magyar Telekom negyedéve sikerült a legjobban, a mobilpiaci és a netes bevételek is szépen bővültek – emelte ki Cinkotai Norbert, a KBC Equitas elemzője. – A Richter is hasonlóan jó időszakot zárt, itt a bevételek a várt szerint alakultak, de a költségek nem növekedtek olyan ütemben, mint a bevétel, ezért nagyobb profitot értek el. Az OTP-nél a vártnál kisebb céltartalékolás jó hír volt, ám csalódást okozhatott, hogy az osztalékcélon nem módosítottak. A Mol lógott ki kicsit lefelé a mezőnyből, de ott a várakozások voltak túl magasak, és egyszeri tételek is szerepet játszottak az eredményben. Bár teljesen még nincs vége a gyorsjelentési szezonnak, a kispapírok is hozták eddig a várakozásokat.”

„A harmadik negyedéves eredmények és az elmúlt időszak piaci folyamatai után az értékeltségi szintek nagymértékben változtak – hangsúlyozta Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője. – A Richter versenytársakhoz mért prémiuma sokat esett, a jelenlegi 12 százalékos többlet kedvezőbb értékeltséget mutat, főként ha a vállalatnál várt hosszú távú folyamatokat is belevesszük. A Magyar Telekom diszkontja tovább emelkedett, ám rövid távon az osztalékemelés hiánya miatt nem látunk rövid távú potenciált a társaság részvényében. A Mol diszkontja jelentősen nőtt a versenytársakhoz képest, amellyel a legolcsóbb olajipari részvény a régióban. A Molnál az extra osztalék lehetősége, valamint az összességében erős kilenchavi eredmények lehetnek rövid távú katalizátorok. Az OTP prémiuma továbbra is fennáll a régiós bankokkal szemben, noha ez kismértékben csökkent. A magyar nagybank felára indokolt, hiszen a kilenchavi saját tőkére vetített megtérülési (ROE) mutatója messze magasabb, mint a régiós átlag, még úgy is, ha az akvizíciós stratégia miatt csökkenhet. Ezek alapján csak korrekciós hullámban lehet attraktív a részvény.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.