BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar piacra tart egy angliai társaság

A kelet felé terjeszkedő Centraxnak nem új a magyar piac: az e cég által szállított turbina dolgozik a Hungranánál, ahogyan az MVM ajkai erőművében is.

Felmérte a magyarországi értékesítési lehetőségeket a nyugat-angliai Centrax gázturbinagyártó vállalat, és több lehetséges vevővel tárgyal. „Magyarországon elsősorban az élelmiszer-, a petrolkémiai, a papír-, az autó-, a kerámia- és a gumiiparban látunk potenciált” – válaszolt a Világgazdaság kérdésére Chris Dumont kereskedelemért és marketingért felelős ügyvezető igazgató a Newton Abbot-i székhelyen, ahol magyar újságíróknak mutatták be a társaság képességeit, de ahol a folyamatban lévő, magyarországi tárgyalásokról nem közöltek további részleteket. A kelet felé terjeszkedő Centraxnak egyébként nem új a magyar piac: az e cég által szállított turbina dolgozik a Hungranánál, ahogyan az MVM ajkai erőművében is. A társaság magyarországi képviseletét a csehországi iroda látja el.

További magyarországi eladásai nagyban függnek a földgáz és a villamos energia helyi árának alakulásától. Termékeinek teljesítménye eléri a 82 százalékot, ha a berendezéssel villamos energia mellett hőt is előállítanak, azaz kogenerációs erőműként használják.

Forrás: VG

A Centrax gyártmányai viszonylag kis teljesítményűek: a 4–15 megawattos berendezések inkább valók vállalatok, települések helyi igényeinek kielégítésére (akár helyi távfűtésre is), mint piacra történő áramtermelésre. Éppen ezért nem is feltétlenül versenytársai a GE Magyarországon (Veresegyházon) összeszerelt gázturbináinak, mert azoknál jellemzően kisebbek – ezt már Tomas Rocek, a társaság kommunikációs vezetője magyarázta el a Világgazdaságnak. A másik fő különbség, hogy míg a GE gázturbinái aeroderivatívak, azaz eredetileg repülőgépekhez fejlesztették őket, addig a Centrax termékei adott teljesítménytartományban aeroderivatívak, egy másikban viszont eleve ipari célra fejlesztett termékek. Riválisnak inkább az amerikai Caterpillar leányvállalatát, a gázmotorokat is értékesítő Solariát tekintik a Centraxnál.

A Centrax jóval kisebb is a világpiaci súlyú GE-nél: a családi vállalkozás mintegy hatvan éve lényegében a nulláról indult. (Működésének ma is aktív részese a 97 éves alapító, H. H. Barr, aki az autóvezetéssel is csak tavaly, a családja nyomására hagyott fel, és fogadott sofőrt.) Fennállása óta a Centrax 340 gázturbinát telepített, ma 11 európai országban aktív, tavalyi forgalma bő 100 millió font volt.

A nyugat-angliai Centrax éveken át a Rolls-Royce-szal indított együttműködésben szerelt össze gázturbinát és állított össze a berendezéshez turbinaházat (ilyen KB7 típusút adott el a Hungranának is hat-hét éve), ám miután három éve az érintett Rolls-Royce-érdekeltség a Siemens tulajdona lett, a Centrax is a németországi csoport partnerévé, beszállítójává vált.

A Centrax másik fő profilja az általa szállított termékek szervize, karbantartása, testre szabott támogatása. Az e tevékenységei során gyűjtött információ jó visszajelzés a fő gyártónak (jelen esetben a Siemensnek) is a további fejlesztésekhez, de a Siemens átvette a Centraxnál kifejlesztett, javasolt csomagolási dizájnt is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.