BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hologrammal védekezik a Richter Gedeon

A gyógyszerek egyedi azonosítóval való ellátását egy uniós irányelv szabályozza, amelyet Magyarországon 2019 februárjától kell alkalmazni.

Moszkva pályázati úton támogatja az orosz piacon tevékenykedő helyi és nemzetközi gyógyszergyártókat, hogy hozzájáruljon a kötelező gyógyszer-azonosításhoz kapcsolódó költségeikhez. A lehetőség a Richter Gedeon előtt is nyitva áll, ám a támogatás csak a kapcsolódó kiadások 10-15 százalékáig igényelhető. A gyógyszerek egyedi azonosítóval való ellátását egy uniós irányelv szabályozza, amelyet Magyarországon 2019 februárjától kell alkalmazni. Hasonló rendszert vezetnek be Oroszországban is, igaz, ott a határidő még nem végleges. Az eredeti dátum 2019. január 1. volt, de ez egy vagy akár két évvel is eltolódhat. Az oroszok az egyedi azonosítással egyszerre két problémát orvosolnának: egyrészt csökkenthetik a hamisított gyógyszerek arányát, másrészt nyomon követhetővé tennék a pirulák útját a gyártótól a betegig azzal, hogy minden adásvételről bekerülnek az adatok az állami nyomkövető rendszerbe. A célra 26,3 millió dollárnyi rubelt különítettek el, és 40 gyártó jelentkezésére számítanak.

Forrás: AFP

A Deloitte FÁK-országok egészségügyi vezetője, Oleg Berezin a Világgazdaságnak elmondta: az egyedi azonosító rendszer bevezetése nemcsak a hamisított gyógyszerek arányát csökkenti, hanem a szürkezónás értékesítést is. Az orosz költségvetést ugyanis inkább az utóbbi jelenség károsítja: gyakori, hogy az állami kórházak által támogatott áron megvásárolt gyógyszerek nem a betegekhez jutnak el, hanem a szürkegazdaságban jelennek meg. Ilyen termékek eladása eztán nehezebb lesz, hiszen az azonosító alapján a vevők egy mobilapplikációval ellenőrizhetik a termék eredetét. A rendszer azt is kizárja, hogy a kórházak lejárt szavatosságú vagy a minőség-ellenőrzésen elvérző, de a gyógyszergyárakból mégis a piacra kerülő terméket vásároljanak. Berezin elmondta, a hivatalos orosz statisztika – mely szerint a hamisított gyógyszerek aránya mindössze 1 százalék – valószínűleg torz, a valós adatokat ennek a többszörösére becsülik. Világviszonylatban a gyógyszerek 10 százaléka hamisítvány az amerikai FDA tanulmánya szerint.

A Deloitte szakértője hozzátette, a szabályozás a Richter Gedeon oroszországi termelését is érinti. A Moszkvához közeli jegorjevszki Richter-gyár már 2017-ben csatlakozott az oroszok kísérleti azonosítóprogramjához. Mint Beke Zsuzsa, a társaság PR-vezetője lapunknak elmondta, az egyedi azonosítás súlyos pluszköltséget okoz a gyógyszergyártóknak, így a Richternek is. A társaság az összes érintett piac tekintetében 7-8 milliárd forintos kapcsolódó kiadással kalkulál, amelyből 1,5 milliárd forintot már felhasználtak egy gyógyszeripari szerializációs géppark beszerzésére. Hozzátette, az orosz piacon a Richter-termékekkel kapcsolatban minimális a hamisítási probléma azóta, hogy hologrammal látták el a termékeik dobozolását, és erről a patikusokat, illetve a lakosságot is értesítették. Beke Zsuzsa még korainak tartotta nyilatkozni arról, hogy indulnak-e az orosz állami alap pályázatán.

https://www.vg.hu/vallalatok/unios-szabalyozas-irhatja-gyogyszerszektor-szamait-758815/

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.