BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Majdnem minden negyedik budapestire jut egy cég

Az ezer lakosra jutó regisztrált vállalkozások tekintetében Budapest vezet 226 darabbal, a legkevesebb nyilvántartott cég Borsodban volt 2017 végén a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

Az ezer lakosra jutó regisztrált vállalkozások tekintetében Budapest vezet, 226 darabbal, a második Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (205), harmadik Bács-Kiskun (197), de közel van a képzeletbeli dobogóhoz Békés (191) és Zala megye (189) is – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal tanulmányából, ami a 2017. december 31-i adatokon alapul. Komárom-Esztergom megyében viszont csak 136 regisztrált vállalkozás jut ezer lakosra, Nógrádban 124, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig 116. Az országban ezer lakosra, átlagosan, 176 regisztrált vállalkozás jutott.

Fotó: Teknős Miklós

Budapesten az egészségügyben (5,4 százalék), az oktatásban (5 százalék), majd a vendéglátásban (4,9 százalék), valamint az információ és kommunikáció ágazatban (4,6 százalék) ugrott meg leginkább a vállalkozások száma, számottevően csökkent viszont a kereskedelemben (-3,6). Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint 6 százalékkal emelkedett 2017-ben az építőipari vállalkozások száma a megelőző évhez képest, több mint 5 százalékkal az információ és kommunikáció területen és 3,7 százalékkal az egészségügyi szolgáltatásban. Ugyanakkor a megyében 3 százalékkal csökkent a szállítás-raktározásban, 2 százalékkal pedig a vendéglátásban működő vállalkozások száma.

Magyarországon 2017. december végén 1 millió 870 ezer gazdasági szervezetet tartottak nyilván, 1,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A szervezetek több mint kilenctizede vállalkozás volt, melyek 31 százalékát társas vállalkozásként, 69 százalékát önálló vállalkozóként regisztrálták. Míg Budapesten a társas vállalkozások, addig a megyék mindegyikében az önálló vállalkozók voltak túlsúlyban. Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az összes vállalkozás 87–88 százalékát tették ki az önálló vállalkozók, Pest és Komárom-Esztergom megyében viszont csak 59 illetve 69 százalékát.

A nyilvántartásba vett vállalkozások száma az összes gazdasági szervezethez hasonlóan, 1,3 százalékkal bővült, ezen belül a társas vállalkozásoké 2 százalékkal mérséklődött, az önálló vállalkozóké pedig 2,9 százalékkal nőtt a 2016. december végihez képest.

A regisztrált társas vállalkozások száma valamennyi megyében és a fővárosban is csökkent, a leginkább, 3,3 százalékkal Heves megyében. Az önálló vállalkozók körében valamennyi megyében és Budapesten is vállalkozásszám bővülést regisztráltak, a legnagyobb mértékűt Pest megyében (6,6 százalék).

A regisztrált hazai vállalkozások legnagyobb hányadát, 23 százalékát Budapesten vették nyilvántartásba, ezt követte Pest megye 12 százalékos részesedéssel. A legkevesebb vállalkozás Nógrád és Tolna megyében volt, az országos szervezetszám mindössze 1,4 illetve 2,1 százaléka.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.