BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fájdalmas napra ébredt az orosz olajipar

Ma, március 1-jén lépett életbe az a bulgáriai jogszabály, amely szerint a bulgáriai finomítók nem dolgozhatnak fel orosz olajat. A döntés elsősorban az orosz Lukoil burgaszi finomítóját sújtja.

Mától a bulgáriai Lukoil Neftohim burgaszi finomítója nem dolgozhat fel orosz olajat, erről még tavaly határozott a törvényhozás. A tilalom lépcsőzetesen lépett életbe: a társaság már az év elejétől sem importálhatott, de orosz készleteket mostanáig még felhasználhatott. Szintén az év elejétől vonták meg tőle számos olajtermék exportálási jogát.

A general view of LUKOIL Neftochim Burgas, based in Burgas, Bulgaria, the largest oil refinery in the Balkans and the largest industrial enterprise in Bulgaria. On Sunday, September 27, 2020, in Burgas, Burgas Province, Poland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Többen is megvennék a bulgáriai orosz finomítót.
Fotó: Artur Widak / NurPhoto / AFP

A döntéseket a bolgár vezetés Oroszország Ukrajna elleni agressziója miatt hozta, mindazonáltal ilyen jellegű szankció nincs az Oroszország elleni nemzetközi intézkedések sorában. Az orosz Oilcapital felidézi, hogy az uniós szankciók alapján Bulgária finomítói 2024 végéig fogadhatták volna a feldolgozásra szánt orosz olajat. A Világgazdaság is beszámolt róla, hogy a Lukoil jelezte: kényszerű bulgáriai stratégiaváltása részeként eladhatja a balkáni országban lévő eszközeit. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mindig rendszeresen fizetett adót, és eleget tett a bolgár költségvetés felé fennálló kötelezettségeinek.

Sokan megvennék a burgaszi finomítót

Azóta több vevőjelölt neve is szóba került. A legújabb hírek szerint Aszen Vasziljev bolgár pénzügyminiszter minapi amerikai útja során felvetette a burgaszi üzem eladásának lehetőségét a RIA Novosztyi cikke szerint, amely a pénzügyi tárca közleményét idézi. A téma állítólag úgy került szóba, hogy 

felvetődött a Balkán orosz szénhidrogén-függésének csökkentése, és megoldódott a burgaszi üzem stratégiai befektetőjének keresése is.

A hírből nem derül ki, hogy az említett megoldás mit takar.

Addig is, ami tudható: a bolgár piac attól tart, hogy orosz olaj nélkül csökkenni fog a burgaszi finomító termelése, ami máris a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi árának növekedésével fenyeget. Ennek lehetőségéről Nikolaj Denkov bolgár kormányfő is beszélt a parlamenti képviselőknek, akik tavaly decemberben megtiltották, hogy a burgaszi finomító mától orosz olajat vásároljon. A miniszter szerint a hatóságoknak meg kell próbálniuk az üzemet működőképes állapotban tartani, hogy elejét vegyék az árak elszabadulásának.

Fel kell tölteni az orosz piacot benzinnel

Szintén március 1-jétől hatályos az az orosz döntés, amely szerint mostantól tilos benzint kivinni az országból. Az intézkedés várhatóan nyár végéig marad érvényben, de ha az üzemanyagpiac túltelítettnek bizonyul, akkor bármikor feloldhatják a tilalmat. A cél ugyanis az, hogy feltöltődjön az orosz belpiac a finomítói karbantartások és a a megnövekedett kereslet idején. Gázolajat azért lehet továbbra is kivinni, mert Oroszországban kétszer annyi gázolajat állítanak elő, mint amennyire szükség van. Már tavaly ősszel is elrendeltek hasonló tilalmat Oroszországban, amelyet azután fokozatosan oldottak fel. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.