BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brutális adatot közöltek Horvátországból: évtizedek óta nem volt erre példa

Évtizedek óta nem volt olyan forró az augusztus Horvátországban, mint idén.

Az utóbbi hat évtized legmelegebb augusztusán van túl Horvátország – közölte a horvát meteorológiai szolgálat (DHMZ).

Beautiful,Medulin,City,Aerial,View.,Top,View,From,Drone,Of
Horvátország, Medulin, Isztria, kikötő
Hatvan éve nem volt olyan forró az augusztus Horvátországban, mint idén / Fotó: Shutterstock

Bár a naptári ősz vasárnap elkezdődött, továbbra is magas, 30 Celsius-fokot meghaladó nappali hőmérsékletről számolnak be Horvátországban. 

Idén több hőhullám is elérte a térséget, augusztusban pedig még a korábbiaknál is melegebb volt: 16 horvát városban, közöttük Eszéken, Zágrábban, Dubrovnikban és Fiuméban (Rijeka) is hat évtizedes melegrekordok dőltek meg. 

Emellett az év első nyolc hónapjában a levegő középhőmérséklete is mindenhol meghaladta az 1991–2020-as időszak átlagát.

Zágrábban először történt meg, hogy a város egyetlen részén sem csökkent az éjszakai hőmérséklet 25 Celsius-fok alá, míg Dubrovniknál a tenger hőmérséklete döntött rekordot, amikor elérte a 30 Celsius-fokot. A korábbi rekord két évvel ezelőtt, 2022. július 4-én született, amikor 29,1 Celsius-fokos volt az Adriai-tenger.

A DHMZ előrejelzése szerint ősszel sem várható lehűlés, a szeptember bizonyosan melegebb lesz a szokásosnál nemcsak a tengerparton, hanem az ország középső részén is, és várhatóan októberben és novemberben is az átlagosnál melegebb idő lesz.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.