BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy nemzetközi lehetőségek

Az adótervezés a lehetőségek tudománya – állítják a téma szakértői. Valóban, kevés más terület van, ahol ennyire komplex megoldási változatok között lehet válogatni. A jelentőségét pedig nem is kell hosszasan magyarázni: mivel a vállalkozások egyik legkomolyabb kiadását az adóteher jelenti, érthető, miért tud akár létfontosságú lenni a megfelelő adótervezés.

A piacok globalizációja napjainkra szinte minden korábbinál nagyobb teret engedett arra, hogy a cégek már a nemzetközi adótervezés kérdéseivel is foglalkozzanak. Nem csekély kihívásról van itt szó: több tucatnyi ország adószabályait és cégjogát kell ismerni, ezekből állandóan naprakész lenni, és pontosan átgondolni, mi lehet a legjövedelmezőbb a lehetséges adótervezési megoldások közül. Át kell látni nem csak térben, hanem időben is a lehetőségeket – egyáltalán nem mindegy ugyanis, mikor részesednek a tulajdonosok a cég profitjából. A nemzetközi adótervezéshez azt is látni kell, hogy melyik országban milyen adókedvezményekkel élhet egy cég a törvényi feltételeknek megfelelve, vagy épp azt, hogy miképpen kerülhető el a kettős adóztatás. De fontos tudni azt is, hogy ha változnának valamelyik országban a jogi vagy épp a gazdasági körülmények, akkor mennyire egyszerű akár országot is váltani.

Persze a nemzetközi adótervezéssel nem csak cégek nyerhetnek, magánszemélyek számára is sokat jelenthet, a vagyontervezéssel együtt. A szakértők sokat tudnak segíteni abban, hogy valaki a vagyonát hogyan tudhatja nagyobb biztonságban. Sőt, aki azon gondolkozik, hogy az örököseinek minél többet adhasson át, de mégis úgy működjön a vállalkozása később is, ahogyan azt ő szeretné, az is hasznos tanácsokat kaphat a nemzetközi megoldásokról.

Mindenki megtalálhatja a számítását

A nagy és a kisebb vállalkozások számára egyaránt, valamint magánszemélyek részére is jövedelmező lehet, ha áttekintik a lehetőségeiket a nemzetközi adótervezésben – véli Mihály Péter, a Crystal WorldWide Limited magyarországi irodájának ügyvezető igazgatója.

– Miért lehet fontos egy cégvezető számára, hogy gondolkodjon a nemzetközi adótervezésben? Melyek a leggyakoribb kérések, amelyekkel az ügyfelek önökhöz fordulnak?
– Általában a külföldi cégalapítási tervek és adóoptimalizálási elképzelések miatt fordulnak hozzánk. A Crsytal Worldwide-nál felvázoljuk a számításba vehető külföldi államok nyújtotta jogi és gazdasági lehetőségeket. Az adó mellett vagyontervezéssel is foglalkozunk, ennek központi eleme, hogy miképpen őrizhető meg a vagyon a későbbi generációk számára. A hagyatéki problémák rendezése is érdekes téma, bár az ebben rejlő lehetőségeket még kevesen használták ki Magyarországon.

– Lehet-e megközelítő számot mondani, mennyit spórolhat egy cég mindezekkel a módszerekkel?
Nagyon változó ez az arány. Azt persze ki lehet számolni, hogy mennyi lehet a megtakarítása, de emellett figyelembe kell venni a fenntartási költségeket is: szükség van adminisztrációra, fenn kell tartani külföldi irodát, és természetesen ebbe energiát is be kell fektetni, ez utóbbi nem mindig mérhető pénzben.

– Milyen típusú cégek vezetői keresik fel önöket leggyakrabban?
– Leggyakrabban azoké, ahol eredetileg is komoly az export-import tevékenység. De például szívesen gondolkoznak ilyen megoldásokban azok is, akik valamilyen szellemi terméket állítanak elő, és azt mérlegelik, kinek adják el a hasznosítási jogokat. A cég méretétől azonban kevésbé függ, hogy hozzánk fordulnak-e, nagyobb és kisvállalkozások egyaránt megtalálják a saját maguk számára optimális nemzetközi adótervezési megoldásokat.

– Honnan tudja egy magyar cégvezető, hogy érdemes-e a nemzetközi adótervezés eszközével élnie?
– Rendszerint személyes találkozó keretében a cégvezetővel, és/vagy a tulajdonossal átbeszéljük a vállalkozás tevékenységét és a jövőbeli üzleti terveket. Itt lehetőség nyílik arra, hogy felmérjük a cég helyzetét és személyre szabott adótervezési megoldást alakítsunk ki az ügyfelek üzleti elképzeléseivel összhangban.

+36-1-461-0277

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.