BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Válság ellen innováció és beruházás – a Wienerberger hosszú távra tervez Magyarországon

Strukturális változásokra van szükség a hazai lakáspiacon ahhoz, hogy újra lendületbe jöhessen ez a szegmens – hangsúlyozta Norbert Schwarzmüller, a Wienerberger Téglaipari zRt. vezérigazgatója. A társaság hosszú távra tervez Magyarországon, ezt mutatja az is, hogy a válság idején is folyamatosak a beruházások, az idén például 200 millió forintot költenek fejlesztésekre.

– Hogyan látja az európai és a hazai lakáspiac helyzetét, milyen változásokra lenne szükség véleménye szerint?
– A lakásépítési piac fejlődése egész Európában visszaesett az utóbbi években, ez az euró-krízissel függ össze, ami természetesen elbizonytalanítja a fogyasztókat. Magyarország ugyanakkor speciális eset, itthon drámai a helyzet. Ha összevetjük a 2004-ben épített lakások számát a 2012-es adatokkal, akkor azt láthatjuk, hogy 80 százalékos a visszaesés, ráadásul további csökkenés várható. Megítélésem szerint ezt az állapotot nem lehet csak úgy elfogadni, hiszen gondoljunk csak bele, kevesebb lakás épült tavaly Magyarországon, mint a 30-as évek elején, a világválság idején, vagy akár a második világháború alatt.
Önmagában az alacsony árak, új termékek nem képesek újra beindítani a piacot, véleményem szerint strukturális változásoknak kellene jönniük. A magántulajdonban lévő otthonok mellett nagyszámú bérlakásra is szükség van. Az európai országokban ezzel kapcsolatban több modell is kialakult, van, ahol a PPP-megoldást részesítik előnyben, de akadnak olyan országok, ahol a lakásszövetkezetek népszerűek. A cél igazából az, hogy a lakosság minél szélesebb rétege anyagilag megengedhesse magának a lakást. Ehhez persze nagyobb biztonság kell mind a hosszú távú finanszírozhatóság, mind a fenntarthatóság vonatkozásában. Magyarországon azonban az európai összevetésben is magas, 27 százalékos ÁFA, a lakásépítési kölcsönök 12 százalékos kamata nem ösztönzi a fejlesztéseket. 

– Milyen további tervei vannak a cégnek a magyar piacon?
– Úgy gondolom, hogy hosszú távon fellendül a magyar lakásépítési piac. A jelenlegi lakásépítési ütem szerint ugyanis négyszáz évig tartana a magyarországi lakásállomány megújítása, ez értelemszerűen nem tartható. A Wienerberger hosszú időre tervez a magyar piacon, ezt mutatja az is, hogy a válság ellenére is folyamatosan fejlesztünk, az idén például mintegy 200 millió forintnyi beruházást tervezünk, nagyjából annyit, mint tavaly. Ebből új termékek kifejlesztését, a gyártáshoz szükséges termelőeszközök átépítését finanszírozzuk, illetve a termelés során energiahatékonysági megoldásokat vezetünk be. Meggyőződésem, hogy ha újra lendületbe jön a magyarországi lakásépítési piac, a cégünk is többet fordít majd beruházásra. Ehhez kiszámítható gazdasági környezetre, előreláthatóan folyamatos fejlődésre van szükség, hiszen a mi iparágunkban egy invesztíció hosszabb időszak alatt térül csak meg. A hosszú távú kiszámíthatóság kedvező feltételt biztosítana a beruházók: úgy, mint a magánépíttetők, ill. a vállalkozások számára új beruházások indításához és a lakásépítési kedv fellendítéséhez. 

– Mit tehet a Wienerberger a piac újraindítása érdekében?
– A Wienerberger elsősorban építőanyag-gyártó vállalat, a mi feladatunk az, hogy a piac számára jó minőségű termékeket állítsunk elő, valamint kiváló szolgáltatási hátteret nyújtsunk az építőanyagok beépítéséhez. Érzékeljük ugyanakkor a felelősségünket, ennek megfelelően együtt dolgozunk a lakáspiaci fellendüléséért küzdő szervezetekkel. Mi is kidolgozunk javaslatokat, megoldásokat; érvelünk az olyan intézkedések mellett, amelyekkel Magyarországon, de európai szinten is új kereteket lehetne kialakítani a lakásépítés finanszírozásához. Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy mi ebben a helyzetben csak „kommunikátorok” vagyunk, anyagi megoldást nem tudunk nyújtani. Tudatában vagyunk annak, hogy fontos növelni a lakásépítések vonzóságát. Ez nem csak a vállalatunk fejlődése miatt kulcskérdés, de a gazdasági növekedés szempontjából is meghatározó, hiszen a lakásépítési iparág jelentős lehetőséget nyújt a foglalkoztatottság növelésére. Több országban a válság ellenére is szinten maradt a lakásépítések száma, ami annak volt köszönhető, hogy jól kidolgozott és megvalósított támogatási politika segítette a szegmenst. Ehhez olyan rendszerre van szükség, amelyben jól ellenőrizhető, hogy a megítélt támogatást mire használják fel, és az sem árt, ha a regionális különbségeket is figyelembe veszik. A szociális bérlakás építés programja lehet egy kiindulási pont.


– Hogyan érintette a gazdasági válság a Wienerberger magyarországi tevékenységét?
– Magyarországon a válság hatására két irányban hoztunk intézkedéseket. Egyrészt szerkezeti átalakítást hajtottunk végre, másrészt erősítettük az innovációt. A szerkezeti átalakítás fájdalmas volt, 16 üzemünkből 9-et végleg bezártunk, ezek főként a kisebb, korszerűtlenebb, régebbi gyárak voltak. Három nagyobb egységünkben szüneteltetjük ugyan a munkát, azonban a műszaki berendezések ott maradtak, és azt tervezzük, ha ismét fellendül a piac, újraindítjuk ezeket a létesítményeket. Ez természetesen azt is jelenti, hogy ennél a három gyárnál komoly pluszköltséget is felvállalunk annak érdekében, hogy újra aktiválhassuk azok kapacitásait, amint a helyzet úgy alakul. Jelenleg három téglaüzemünk működik Magyarországon – Solymáron, Balatonszentgyörgyön és Tiszavasváriban - valamint egy speciális gyárunk, amelyben gerendákat, áthidalókat gyártunk Kőszegen.
2012-ben új, innovatív – energiatakarékos és környezetbarát - termékekkel jelentünk meg a piacon, a kőzetgyapottal töltött Thermo falazóblokkal és a módosított üregszerkezetű, Klíma elnevezésű téglacsaláddal. Ezek magyar fejlesztések, amelyeknek alapjául a konszern széles tudásbázisa szolgált. Cégünk világszerte 220 gyárat működtet, 13 ezer munkatársunk van, és a globálisan felhalmozódó ismeretanyagot, szaktudást Magyarországon is hasznosítjuk.

www.wienerberger.hu

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.