BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó befektetés a magánalapítvány

Ha egy üzletember a vagyonának a következő generációkra történő örökítésén gondolkozik, akkor ennek a vagyonnak magánalapítványba szervezése lehet az egyik legjobb megoldás. promóció

A technika nyugaton már széles körben ismert és elterjedt. Magyarországon, ahol a piacgazdasági keretek jóval később alakultak ki, még csak mostanában kezdünk eljutni oda, hogy a jelentős értékű cégvagyonok generációk közötti átadása kérdésként merüljön fel.

A magánalapítványok elsődleges szerepe, hogy biztosítsa a megszerzett vagyon egyben tartását, és a rugalmatlan örökösödési szabályok mellőzésével garantálja, hogy a felkészületlen örökösök ne éljék azt fel néhány év alatt. A magánalapítvány alapítója akár több generációra vonatkozóan pontosan meghatározhatja, hogy ki és milyen feltételek mellett lesz jogosult a vagyonra, vagy annak egy részére illetve juttatásra a vagyon által generált jövedelemből. A jelenleg hatályos magyarországi szabályozás szerint kizárólag közhasznú alapítványokat lehet létrehozni, a magánalapítványnak megfelelő forma nem létezik. Ezért azok a magyar személyek, akik ilyen módon szerveznék családjuk vagyoni ügyeit, egyelőre csak külföldi alapítványi formában tehetik ezt meg.

Több lehetőséget tud biztosítani egy magánalapítvány a végrendeletnél és sokkal rugalmasabb is annál - véli Kiss Gábor, a Crystal Worldwide tanácsadója

- Kiknek ajánlható az, hogy magánalapítványt hozzon létre?
- A magánalapítványok elsődleges célja, hogy egy üzletember vagy egy család által birtokolt vagyont egyben tartsa és védelmezze a következő generációk számára. Az alapítók gondolhatnak családtagjaik értékeire vagy a vállalkozásuk hosszú távú működésének a fenntartására, de egyszerűen azért is alapíthatnak magánalapítványt, hogy visszavonulásuk után biztosítva legyen vagyonuk megfelelő kezelése, és persze a megélhetésük is. Így azt is biztosítani tudják, hogy egy váratlan halálesetnél a vagyon kezelésére még nem teljesen felkészült, vagy megfelelő élettapasztalattal nem rendelkező, esetleg az alapító számára elfogadhatatlan életmódot folytató örökösök idő előtt ne élhessék fel az egész vagyont. E célok elérése érdekében az alapítvány részletes alapszabályával sokkal összetettebben és rugalmasabban lehet rendelkezni a vagyon sorsáról, mint ahogy azt egy végrendelettel tehetnék.


- Mennyire elterjedt ez a megoldás Magyarországon?
- Nálunk még nincs ennek komoly hagyománya, már csak azért sem, mert a tehetős üzletemberek első generációja még csak mostanában készül nyugdíjba vonulni, így az öröklési kérdésekben még kevesen gondolkodnak. Lassan azonban elérkezünk ahhoz a ponthoz, amikor ez aktuális téma lehet.

- Milyen előnyei lehetnek egy magánalapítvány létrehozásának az egyszerű végrendelkezéssel szemben?
- A vagyonkezelést nem oldották meg megfelelően a jelenleg érvényben lévő szabályokban. A jelenleg hatályos magyar örökösödési szabályokat a ’70-es években alkották, amikor még az örökítendő vagyon nem ált másból mint egy-két ingatlan esetleg autó. Ugyanakkor ez a szabályozás nem vagy nem megfelelően kezeli a piacgazdaságban felmerülő összetettebb befektetési portfóliók, például működő vállalatok generációk közötti átadásának kérdését. Ma is komoly problémákat szokott okozni egy vállalkozás öröklésénél az özvegyi jog előírása vagy a kötelesrészre vonatkozó szabályok. Egy magánalapítvánnyal elérhető az, hogy kuratórium kezelje a vagyont, és ők figyeljenek arra, hogy betartsák az alapszabályt. Erre jó példa ha arra gondolunk hogy egy jól működő társaságot vagy cégstruktúrát olyan örökösök kapnak meg, akiknek teljesen eltérő elképzeléseik vannak a vagyon sorsáról. Ez előbb-utóbb a társaságok működésének lehetetlenné válásához és az örökség elértéktelenedéséhez vezet. Nem is beszélve arról a nemzetgazdasági szempontról, hogy egy ilyen helyzetben cégek mehetnek tönkre, munkahelyek szűnhetnek meg.

- A fent említetteken túl milyen egyéb előnyei lehetnek egy alapítvány működtetésének?
- Bár Magyarországon jelenleg csak speciális helyzetekben jelent problémát, de a nemzetközi gyakorlatban a magánalapítványok hatékonyan tudják kezelni az öröklést terhelő adók kérdését. Emellett vannak olyan országok, ahol az alapítványok által elért jövedelem teljes mértékben adómentes.

További információk:
Kiss Gábor TEP
+36-1-461-0277

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.