BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Itt a Hezbollah bosszúja: hatalmas rakétacsapás az izraeli-libanoni határon

Több mint 140 rakétát és dront indított izraeli célpontok ellen Libanon területéről a Hezbollah. Tájékoztatásuk szerint a támadás válasz volt arra, hogy a gyanú szerint az izraeli titkosszolgálat állhatott a csipogók és egyéb kommunikációs eszközök felrobbantása mögött.

Az izraeli hadsereg (IDF) a vasárnap hajnali órákban négy védelmi pontnál több mint 140 rakétát és drónt észlelt. A rakétatámadások után az IDF kijelentette, hogy csapásokat hajtanak végre a Hezbollah libanoni célpontjai ellen.

Fotó: AFP

Az észak-izraeli területre érkező rakéták és drónok támadása következtében hat ember megsebesült – közölte a The Jerusalem Post. Azután Izraeli harci gépek az elmúlt egy év legintenzívebb bombázását hajtották végre Dél-Libanonban, a Hezbollah pedig rakétákat lőtt ki katonai célpontokra Észak-Izraelben – írja a Reuters. Izraeliek százezrei rohantak menedékhelyekre, miután megszólaltak a légiriadók, az ország északi részén fekvő kórházakat pedig riadókészültségbe helyezték, miután több mint 100 lövedéket lőttek ki a libanoni határ túloldaláról. Az izraeli hadsereg harci gépei több száz csapással válaszolt a Hezbollah állásaira. A videó itt érhető el.

A reggeli órákban pedig már az iraki Iszlám Ellenállást alkotó iránbarát csoportok is több cirkáló rakétát lőttek ki Észak-Izraelre és robbanó drónokat Dél-Izraelre – mondta a csoporton belüli forrás a Reutersnak. 

A szombat esti és vasárnap reggeli rakétatámadások nyomán Észak-Izrael ellen, az izraeli légierő több csapáshullámot hajtott végre a Hezbollah célpontjaival szemben Dél-Libanonban, és több tucat rakátakilővési helyszínt és más katonai infrastruktúrát semmisítettek meg.

Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy szombaton mintegy 290 célpontot talált el, köztük több ezer Hezbollah rakétakilövőt, és közölte, hogy továbbra is csapást mér az Irán által támogatott csoport célpontjaira. Az izraeli hadsereg azt is tudatta, hogy „jelenleg a Hezbollahhoz tartozó célpontokat csap le Libanonban”, mondván, ezek a támadások „folyni fognak és erősödni fognak”.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elhalasztotta New York-i utazását az ENSZ Közgyűlésére, a Hezbollahhal szembeni feszültség fokozódása miatt. Vasárnap reggel Izrael bejelentette, hogy bezárta az iskolákat és korlátozta a gyülekezéseket az ország északi részén és a Golán-fennsíkon.

Izrael pénteken Libanonban csapott le a Hezbollah vezetőire

Izrael pénteken egy Bejrút elleni légicsapásban megölte a Hezbollah egyik vezető parancsnokát, és végzett a libanoni mozgalom más magas rangú tisztjeivel – írja a Reuters. Az izraeliek közölték, addig folytatják az új katonai hadjáratot, amíg nem tudják biztosítani a környéket. A zsidó állam hadseregéhez köthető és libanoni biztonsági források szerint Ibrahim Akilt, a Hezbollah elitegységének vezetőjét a katonai szervezet más magas rangú tagjaival együtt ölték meg a légicsapás során.

Robbantak a csipogók és a walkie-talkiek a Hebollah tagjainál

Szeptember 18-én újabb támadássorozat történt a Hezbollah ellen, amikor a walkie-talkiek és egyéb informatikai eszközök robbantak a terrorszervezet tagjainál. A támadás legkevesebb három halálos és több mint száz sebesült áldozatot követelt, miután az előző nap 12 ember meghalt, csaknem 2800 pedig megsebesült hasonló csipogók felrobbantása során.

Az izraeli akciót kifejezetten a Hezbollah fegyvereseire szabták, az eredmény pedig egyenesen pusztító volt. 

Az ügy hátterében ugyanakkor feltűnt egy váratlan magyar szál is: a felrobbantott csipogók licenctulajdonosa ugyanis azt állítja, a gyilkos eszközöket egy budapesti cégtől vásárolták meg. Az ügyben a magyar kormány alapos cáfolatot, egyben magyarázatot tett közzé, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár pedig már jelezte is: a magyar fél mindenben együttműködik az ügyben vizsgálódó szolgálatokkal.

A Hezbollah csipogók felrobbantása: eredményre vezetett a nyomozás

A magyar kormány nemzetközi sajtóirodája szombaton közleményben arról tájékoztatott, hogy a titkosszolgálatok szerda óta nyomoznak, és több alkalommal is kihallgatták a csipogókkal elkövetett merényletben érintett hazai cég vezérigazgatóját, Cristina Barsony-Arcidiaconót. Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) nyomozási eredményei megerősítették a kabinet korábbi tájékoztatását, miszerint a robbantásoknál használt csipogókészülékek soha nem is jártak Magyarországon.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.