BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ha kell, szétlövik a felhőket - Teljes készültség Pekingben

Amikor a pekingi központ kiadja a parancsot, négyen a lőszert hordják, ketten a 36 milliméteres légvédelmi ágyút töltik, ketten pedig megcélozzák az ellenséget és tüzet nyitnak.

A kínai egység küldetése nemzetvédelmi fontosságú, a bevetéskor azonban nem bombázókra vagy vadászgépekre lőnek, hanem sűrű sötét fellegekre, amelyek az atlétikai versenyek mellett az olimpiai nyitó- és záróünnepélynek is helyt adó fedetlen Madárfészek stadion felé szállnak.

A kínai esőcsináló hadsereg az olimpiai játékok megnyitójáig már annyi vizet facsart ki a fellegekből, hogy többször meg lehetne tölteni vele a Sárga-folyót. Az olimpia idején az égiháború megelőzése a feladata, ami nem ígérkezik könnyűnek, mert augusztus az egyik legcsapadékosabb hónap Pekingben - tudósít a KlubRádió az MTI alapján.

A kínai fővárostól északnyugatra, az Illatos-hegyen, kőhajításnyira az Azúr Felhők Templomától egy kis faluban egyenruhások csoportja állandó szünet nélkül fürkészi az eget. Összesen 21 ilyen "támaszpontot" telepítettek a főváros körül az ötkarikás játékok idejére. A földi egységeket három repülőgép támogatja, a főhadiszállás pedig a pekingi meteorológiai szolgálat, ahol szakértők százai figyelik a radarok képernyőit és elemzik a mérőállomásokról érkező adatokat. Az időjárást a felhőmagvasítás (angolul cloud seeding) elnevezésű módszerrel befolyásolják.

A légvédelmi ágyúk ezüstjodiddal, folyékony nitrogénnel vagy szárazjéggel (fagyasztott szén-dioxiddal) töltött lövedékekkel bombázzák az eget. Az anyagok cseppképző hatással bírnak; a felhőkben szétszóródott részecskék körül kicsapódik a nedvesség, és elég nagy tömegű vízcseppek keletkeznek ahhoz, hogy a gravitáció miatt lehulljanak. Az eljárással azt lehet befolyásolni, hogy hol ürüljön ki a felhő - illetve hogy hol ne legyen eső. Így például még azelőtt ki lehet csikarni a csapadékot a fellegekből, hogy elérnek a Madárfészek fölé.

1976-ban aztán az ENSZ határozatban tiltotta meg az időjárás-módosító technológiák hadászati alkalmazását, a kísérletek azonban Ausztráliától Izraelen át a Szovjetunióig tovább folytatódtak. A szovjetek például az 1980-as moszkvai olimpia idején is bombázókkal, katyusákkal és légvédelmi ágyúkkal gondoskodtak a szép időről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.