BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hamar kiderülhet, indul-e eljárás az új IMF-vezér ellen

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) új vezérigazgatója hamarosan megtudja, indul-e ellene hivatalos vizsgálat hatalommal való visszaélés gyanújával.

A francia bírók arról döntenek, vajon helytelenül járt-e el Lagarde még francia pénzügyminiszterként, amikor közbeavatkozott egy jogi vitában, amely egy volt állami tulajdonú bank és egy francia iparmágnás között robbant ki. Lagarde tagadta, hogy szabálytalanul járt volna el. Olyan utalás sem hangzott el, hogy személyesen profitált volna az ügyből. Laptudósítások azonban úgy vélik, ha a vizsgálat beindítását jóváhagyják, ez árnyékot vet Lagarde IMF-vezérigazgatói tisztségére.

Lagarde júliusban lett az IMF vezérigazgatója, miután májusban őrizetbe vették elődjét, Dominique Strauss-Kahnt. Francia ügyészek szerint Lagarde visszaélt hatalmával azzal, hogy jóváhagyta 285 millió euró kifizetését Bernard Tapie-nek, egy volt baloldali miniszternek, aki átállt Nicolas Sarkozy támogatására a 2007-ben tartott elnökválasztás során. Annak idején Tapie bírósági vita közepén volt a korábban állami tulajdonú Credit Lyonnais bankkal.

Tapie azt állította, hogy a bank becsapta őt az 1990-es években, amikor eladta az Adidas sportruházati cégben lévő tulajdonrészét. A francia üzletember pert vesztett a legfelső bíróságnál, de fellebbezett a határozat ellen. Néhány hónappal később az új pénzügyminiszter, Lagarde felülbírálta a hivatalnokai részéről emelt kifogásokat, és beavatkozott az igazságügybe, arra ösztönözve a bankot és Tapie-t, hogy kötelező választott bíróságnak vessék alá magukat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.