BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A földreform miatt nőhet a befektetési kedv Ukrajnában

SZABÁLYOZÁS Az elmúlt években befektetők sorát vonzotta

a természeti erőforrásokban gazdag Ukrajna. Közülük többen azért léptek az ottani piacra, hogy kifejezetten olcsón juthassanak hozzá kiváló minőségű földterületekhez. Az ügyletek azonban bonyolult, hosszadalmas és költséges hivatali eljárásokat és dokumentációt igényeltek, emellett az átfogó telekkönyvi rendszer hiánya a gyakorlatban jelentős kockázatot is jelentett. A megszerzett telkeknek vagy egy részüknek például több tulajdonosa is lehetett, ezért a vételár megfizetését követően hamar kiderülhetett, hogy a vevő nem a megfelelő személynek fizetett, de az is elképzelhető volt, hogy a telek minősége nem felelt meg az elvárásoknak. Így Ukrajna sok befektetőt „ijesztett el” olyan gyorsan, mint amilyen sikeresen a kezdetekben odacsábított.

A helyzet átfogó földreformot sürgetett, amelynek elsődleges célja, hogy létrejöhessen egy teljes körűen szabályozott földpiac. Ennek irányába az egyik első és legfontosabb lépés a július 7-én elfogadott állami földkataszterről szóló törvény volt, amely augusztus

8-án lépett hatályba, bár a legtöbb rendelkezés ténylegesen csak 2012. január 1-jétől lép életbe – tájékoztatott Szabó Dénes, az e|n|w|c Natlacen Walderdorff Cancola nemzetközi ügyvédi iroda szakjogásza. Hangsúlyozta: a tervek szerint a törvénynek köszönhetően pontos és áttekinthető leltári információk segítik majd az ügyintézést minden olyan tranzakció esetében, amely az országhatáron belüli földterületekkel kapcsolatos. Egy olyan átfogó telekkönyv jön tehát létre, amely tartalmazza az alapvető adatokat a telekrészekről, azok elhelyezkedéséről, értékéről, továbbá információkat nyújt a tulajdonosokról és a bérlőkről is.

Az új törvény értelmében kialakított kataszter (telekkönyv) teljes mértékben elektronikus és nyilvánosan hozzáférhető lesz. A 2013-ban induló nyilvántartást az interneten bárki megtekintheti, ez pedig összehasonlítva a jelenlegi helyzettel valóban forradalmi változásnak tekinthető. Már most egyértelműen látszik, hogy a változásokat követően az új szabályozással a földterületekkel kapcsolatos tranzakciók biztonságosabbá, átláthatóbbá és egyszerűbbé válnak, ez pedig az ukrán nemzeti földpiacot is rendkívül kedvezően befolyásolja – öszszegzett a szakjogász.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.