BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brutális végjáték Szíriában?

„Asszad rendszerének bukása csupán idő kérdése” – idézte az Al Jazeera arab hírportál Robert Mood norvég tábornokot, aki az ENSZ korábbi szíriai missziójának vezetője volt. „Előbb vagy utóbb a rendszer összeomlik” – tette hozzá a múlt hétig a polgárháború sújtotta országban szolgálatot teljesítő főtiszt.

Közben a világ közvéleménye attól tart, hogy minden eddiginél súlyosabb tömegmészárlást hajtanak végre a kormányhoz hű erők Aleppóban. A török határhoz közel eső, népes szír városban a felkelők pénteken összecsaptak a kormány csapataival.

A lázadók egy csoportjának vezetője, Mustafa Abdullah a CNN amerikai hírtelevíziónak elmondta: a felkelők rögtönzött kórházakat alakítottak ki lakásokból a nagyszámú sebesült számára, akiket a tervek szerint evakuálni akartak. Hozzátette ugyanakkor: a kormányerők körbevették a várost, és minden irányból utánpótlást küldenek a csapataiknak, hogy ezzel „összeroppantsák” a lázadók által ellenőrzött területet.

Nemzetközi szakértők kizárják azt, hogy a NATO-erők a felkelők oldalán beavatkozzanak a közeljövőben, enélkül azonban sokáig elhúzódhat a már eddig is több ezer halálos áldozatot követelő polgárháború.

Bonyolítja a helyzetet Oroszország egyre erősödő jelenléte a térségben. „Deszantököl” jött létre azzal, hogy orosz tengerészgyalogosokat vezényeltek a szíriai partok közelébe – írta pénteki számában az orosz Nyezaviszimaja Gazeta (NG) című orosz lap. A cikk szerint Viktor Csirkov altengernagy, az orosz haditengerészet főparancsnoka előző napi sajtótájékoztatóján igyekezett azt a látszatot kelteni, mintha a Földközi-tengeren tartózkodó orosz hadihajók és ellátóhajók jelenléte nem lenne összefüggésben a szíriai helyzettel. Ennek bizonyítására a tengernagy még azt is mondta, hogy hadihajóik nem térnek be az orosz haditengerészeti bázisra, a szíriai Tartúsz kikötőjébe. Az NG szerint azonban szavaiból azt a következtetést lehet levonni, hogy egyenes összefüggés van a közel-keleti orosz flottacsoportosulás és a szíriai helyzet között.

Világgazdaság Online - B. L. -->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.