BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Börtön várt a Putyin ellen tüntetőre

Első fokon négy és fél év börtönbüntetésre ítélte pénteken az egyik moszkvai kerületi bíróság a május 6-i fővárosi ellenzéki tüntetés egyik résztvevőjét. A férfi beismerte, hogy rendőrre támadt.

Ez az első ítélet a Vlagyimir Putyin államfői beiktatását megelőző napon lezajlott, a politikus ismételt hatalomra kerülése elleni megmozduláson történt erőszakcselekményekkel kapcsolatban.

A több tízezer ember részvételével megtartott ellenzéki felvonulás a Bolotnaja térnél a rendfenntartók és a tüntetők összecsapásával ért véget. Több száz embert vittek el a rendőrök, akiket elengedtek ugyan, de az erőszakos cselekményekben részt vevők ellen később eljárást indítottak.

Jelenleg tizennyolcan várnak az úgynevezett Bolotnaja-ügyben az ellenük folyó nyomozás lezárására. Tizenhárman előzetes letartóztatásban vannak.

Eddig egyedül a most elítélt Makszim Luzjanyin vállalkozó ismerte el bűnösségét. Ügyvédje bejelentette, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

Ugyancsak pénteken hallgatta meg az ügyészség Szergej Udalcov ismert ellenzéki vezetőt, a Bolotnaja téri megmozdulás és több más oroszországi ellenzéki tiltakozó akció egyik főszervezőjét. A radikális politikus vezette Baloldali Front pártot állítólagos szélsőségessége miatt feljelentették.

A politikus a Twitter közösségi oldalon arról számolt be, hogy pártja pénzügyi forrásaira és betiltott szervezetekkel való esetleges kapcsolataira kérdeztek rá a nyomozók. Attól tart, hogy a hatóságok a Baloldali Front betiltására keresnek indokot.
    Szergej Udalcovot október 26-án vádolták meg tömeges zavargások előkészítése címén. A hivatkozási alap a Gazprom média tulajdonában lévő NTV televízió október elején sugárzott filmje, A tiltakozás anatómiája 2., illetve az abban elhangzottak voltak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.