BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Patikahitel csak a takarékszövetkezeteknél érhető el?

Nem érdeklődnek a bankok a tulajdonosváltást segítő konstrukció iránt.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) honlapja szerint mindössze öt takarékszövetkezetnél és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-nél igényelhetik a gyógyszerészek a patikahitelt. A dolog azért érdekes, mert a takarékszövetkezetek a közelmúltban állami tulajdonba kerültek, a gyógyszertárakban pedig, a kényszerű tulajdonváltás nyomán szintén kerítésen belülre kerülhet az állam.

A patikákban a gyógyszerészi tulajdonhányadnak 2014. január 1-jéig meg kell haladnia a 25, 2017. január 1-jéig pedig az 50 százalékot. A 2330 közforgalmú gyógyszertár közül 487 esetében nincs meg a 25 százalékos, további 352-ben pedig az 50 százalékos tulajdoni arány. Ha a patikában dolgozó gyógyszerész, vagy bármely patikus a vételár közlését követő 30 napon belül nem nyilatkozik arról, hogy meg akarja venni üzletrészt, arra az állam – a múlt héten kiadott kormányrendelet szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár – kap elővásárlási jogot.

A patikai hitelprogramot finanszírozó MFB szóvivője megerősítette, hogy eddig csak ezek a pénzintézetek csatlakoztak a patikai hitelprogramhoz. Nyiri János ugyanakkor hozzátette: az MFB június végén ennél lényegesen több banknak küldte meg a hitel refinanszírozásához szükséges, előzetes egyeztetések nyomán készült keretmegállapodásokat, amelyeket eddig csak fél tucat takarékszövetkezet írt alá és küldött vissza. Az MFB bízik benne, hogy a csatlakozó pénzintézetek száma nőni fog – mondta, hozzátéve: patikahitelhez most is hozzájuthatnak az érintettek, „bár előfordulhat, hogy kicsit körülményesebben, mint más hitelprogramjaink esetében”.

Összehasonlításként: az MFB Vállalkozásfinanszírozási Programjában összesen 23 bank és 34 takarékszövetkezet vesz részt, a hiteligénylők tehát lényegesen több helyen és így vélhetően egyszerűbben és gyorsabban hozzájuthatnak ma ehhez a kölcsönhöz.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara tulajdonszerzéssel és a hitelkonstrukcióval kapcsolatos országjárásán a résztvevők száma és a kérdések alapján jelentős érdeklődés valószínűsíthető a hitelek iránt – jelezte Hankó Zoltán elnök. A hitelprogramról szóló jogszabály júniusban jelent meg, a konstrukcióra 2016 végéig jelentkezhetnek a gyógyszerészek. A támogatott hitelkonstrukció 6,7 százalékos kamatozású kölcsönt jelent, amelyhez az állam 3,7 százalékos kamattámogatást nyújt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.