BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs egyezség az ukrajnai tűzszünetről

Egymásnak ellentmondóan nyilatkozott az orosz és az ukrán vezetés arról, sikerült-e megállapodni a tűzszünetről Kelet-Ukrajnában.

Petro Porosenko ukrán elnök szerint délelőtt telefonon azonnali, tartós tűzszünetről egyezett meg Vlagyimir Putyinnal. Az orosz elnöki hivatal azonban cáfolta az elnök állítását, Dmitrij Peszkov az orosz államfő szóvivője azt közölte: „az államfők arról cseréltek véleményt, mit kell elsősorban tenni annak érdekében, hogy mielőbb megszűnjön a vérontás”.

Délután Vlagyimir Putyin arról beszélt, hogy reménykedik a tűzszünet létrejöttében és arra biztatta a szembenálló feleket, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz. Az orosz szeparatisták közleményben reagáltak, amelyben kijelentették, hogy amíg ukrán csapatok vannak Dombasz területén – a donyecki és luhanszki régióban –, addig nem lehet szó tűzszünetről.

A Kreml továbbra is fenntartja többször hangoztatott álláspontját: szerintük a katonáik nem vesznek részt a háborúban, ezért a tűzszünetről nem is állapodhattak meg. Ezzel szemben Donyeck ukrán kormányzója azt nyilatkozta, hogy „hatalmas mennyiségű fegyver áramlik még mindig Oroszország felől. Látható, hogy Moszkvában még nem tettek le a kelet-ukrajnai terület annektálásáról. Amit látunk, az lényegében egy megszállás.”
Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán államfő egy hete Minszkben folytattak egymással négyszemközti tárgyalást.

Akkor megegyeztek az ukrán válság megoldását célzó konzultációk folytatásában. Hétfőn konkrét eredmények nélkül ért véget az ukrán válság megoldását célzó, Ukrajna, Oroszország és az EBESZ képviselőinek részvételével tartott nemzetközi összekötő csoport ülése. Egyes hírek szerint a szeparatisták az általuk ellenőrzött területek különleges státusának elismeréséért cserében belemennének abba, hogy ezek a területek Ukrajna részei maradjanak.

Kijev is különleges partneri státust akar a NATO-tól, amelyet már az észak-atlanti szövetség a ma kezdődő walesi csúcstalálkozóján meg szeretne kapni – jelentette be Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök. Leszögezte továbbá, hogy Ukrajnának új védelmi doktrínára van szüksége, amely Oroszországot agresszornak minősíti. Azt is közölte, hogy Ukrajna hozzálát a Fal elnevezésű projekt megvalósításához, az orosz–ukrán határ teljes hosszának elkerítéséhez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.