BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A választási rendszer átírása nélkül nem lenne Fidesz-többség Budapesten

Budapesten is kétharmaddal nyert a Fidesz - ezzel ünnepelt Orbán Viktor az önkormányzati választás éjszakáján. Tény, hogy a kormánypárt a 23 kerületi polgármesteri székből 17-et megszerzett, ezzel az átalakított Fővárosi Közgyűlésben is hatalmas a többségük. Ám ezt a többséget nagyrészt annak köszönhetik, hogy a választás előtt átalakították a mandátumszámítási rendszert. A Ténytár most kiszámolta: a régi mandátumelosztás szerint még az egyszerű többsége sem lenne meg a Fidesznek.

Az új rendszerben eltörölték a listás szavazást, minden a kerületekben dőlt el. A Fidesznek megérte a többségi irányba tolni a szavazást: így hiába volt szoros az eredmény sok kerületben, akármilyen kis előnnyel is nyertek több helyen, a mandátum az övék lett. A kerületi polgármesterek, valamint a főpolgármester mellett mindössze kilenc képviselő ülhetett be a kompenzációs listáról - erre külön nem szavazhattak a fővárosiak, a kerületi vesztesek eredményeit adták össze azon a listán.

Így Összesen 20 mandátumot szerzett az új Fővárosi Közgyűlésben a Fidesz, 10-et a baloldal, 1-1-et pedig a Jobbik, az LMP és bekerült Soroksár független kerületi polgármestere is. A Ténytár kiszámolta: a régi rendszer szerint 15 helye lett volna a Fidesznek, 13 a baloldalnak, 3 a Jobbiknak és 2 az LMP-nek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.