BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ausztrál bozóttüzek füstje egészen Dél-Amerikáig elér

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök ennek ellenére felpezsdítené a gazdaságot és bátorítaná a turistákat, hogy látogassanak el az országba.

Ne riassza el a külföldi turistákat a bozóttüzek okozta válság – jelentette ki szerdán Scott Morrison ausztrál miniszterelnök annak ellenére, hogy tombolnak a lángok a kontinensnyi ország nagy részén, a keletkezett füst pedig egészen Dél-Amerikáig elhatol. A politikus külföldi látogatók előtt beszélt az Ausztrália déli partjainál fekvő, vadvilágában gazdag Kenguru-szigeten, amelyen az elmúlt hetekben kétszer is heves bozóttüzek voltak.

Hangsúlyozta, hogy Ausztrália nyitott, továbbra is látogatásra érdemes, csodálatos hely, ahova a turisták hozzák el családjukat és leljék kedvüket a nyaralásban. Hangoztatta,

nyilvánvaló, hogy a Kenguru-sziget egyharmadát elpusztították a lángok, de kétharmada sértetlen, nyitva áll és „üzemkész”.

Nagyon fontos, hogy ezekben az időkben felpezsdüljön a helyi gazdaság

- tette hozzá.

Az Ausztrália-szerte tomboló bozóttüzeknek újabb halálos áldozata van, a hatóságok megerősítették, hogy múlt pénteken közúti balesetben meghalt egy, az oltásban résztvevő tűzoltó. Immáron 26 halálos áldozata van az országos tűzvésznek.

Fotó: AFP

Szerdán viharok és heves esőzések hoztak viszonylagos enyhülést Ausztrália keleti partvidékén. A hatóságok ugyanakkor attól tartanak, hogy a hosszú hetek magas hőmérsékletei miatt kiszáradt növényzetben a villámcsapások újabb tüzeket okozhatnak.

Új-Dél-Wales államban 2300 tűzoltó küzd a lángokkal a 110 tűzfészeknél. Shane Fitzsimmons, az állam tűzoltóságának parancsnoka az mondta, a villámlásokban az a veszélyes, hogy a lángok nem feltétlenül a villám becsapódását követően terjednek el, a fákban és az aljnövényzetben a zsarátnok sokáig izzik és csak napok múlva kap erőre a száraz meleg körülmények között.

Az Ausztráliában szeptember óta tomboló bozóttüzek mintegy kétezer otthont pusztítottak el, komoly kár keletkezett az élővilágban, akár egymilliárd állat is elpusztulhatott, és sűrű füst borította be a nagyvárosokat.

Morrison miniszterelnököt éles bírálatok érik, mert egyrészt a tűzvész közepén elutazott Hawaiira nyaralni, másrészt kritikusa szerint kormánya tagadja, hogy a klímaváltozás mekkora szerepet játszik a kialakult helyzetben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.