BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több országban is folytatják az oltást az AstraZenecával

Több ország is bejelentette, hogy folytatja az oltást az AstraZenecával, miután azt biztonságosnak és hatékonynak minősítette az Európai Gyógyszerügynökség.

Franciaország péntektől folytatja a koronavírus-elleni oltási programot az AstraZeneca-vakcinával, miután azt biztonságosnak és hatékonynak minősítette az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) – jelentette be Jean Castex miniszterelnök csütörtökön.

Ezzel a vakcinával oltatom be magam holnap, hogy megmutassam, teljesen megbízhatunk benne

– mondta a kormányfő a járványhelyzetről tartott heti sajtótájékoztatóján.

Kiállt az EMA az AstraZeneca oltása mellett

Az Európai Gyógyszerügynökség megerősítette, hogy az AstraZeneca vakcinája biztonságos és hatásos a koronavírus ellen, bár nem zárta ki teljesen, hogy összefüggés lehet az oltás és a vérrögök keletkezése között, ezt tovább vizsgálják.

Fotó: MICHAEL DANTAS / AFP

Spanyolország jövő szerdától ismét alkalmazza a az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyagot – jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter csütörtökön Madridban.

Mint mondta, azért várnak a jövő hét közepéig, mert várhatóan hétfőn döntenek arról, hogy módosítják-e azok körét, akik megkaphatják ezt az oltóanyagot.

Eddig a 18 és 55 év közötti korosztályt oltották az AstraZeneca vakcinájával, de már tervben volt a kibővítése 65 éves korig, amikor átmenetileg leállították a vakcina használatát, miután több országban, köztük Spanyolországban is jelentettek olyan eseteket, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében.

Spanyolországban eddig 981 ezren kapták meg az AstraZeneca vakcináját, az oltottak között három trombózisos esetről érkezett jelentés, egyikük életét vesztette.

Visszaállítják az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari társaság oltóanyagát az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védekezés oltási kampányába Németországban – jelentették be csütörtök este Berlinben.

Jens Spahn egészségügyi miniszter elmondta, hogy már péntektől ismét oltanak az AstraZeneca vakcinájával.

Németországban már több mint 1,7 millió adagot adtak be az AstraZeneca-vakcinából, és 13 embernél – 12 nőnél és egy férfinál – lépett fel vérrögképződés az agyi vénákban az oltás beadása után. Valamennyien 20 és 63 év közöttiek, hárman meghaltak.

Lettország, Litvánia és Bulgária is folytatja az AstraZeneca/Oxford Covid-19 elleni vakcinával való oltást az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtöki állásfoglalása után.

Lettország és Litvánia péntektől ismét olt az AstraZenecával – közölte a két ország egészségügy-minisztere.

Arunas Dulkys litván egészségügy-miniszter közölte, hogy az AstraZeneca iránti bizalom jelenként pénteken kapja meg az oltást Gitanas Nauseda elnök, Ingrida Simonyte kormányfő, a parlament elnöke és ő maga.

Bulgáriában pénteken kezdik újra az oltást az AstraZenecával – jelentette be csütörtökön a gyógyszerfelületi hatóság vezetője. Bogdan Kirilov közölte, hogy a vizsgálat, amelyet az AstraZenecával történt oltás után órákkal elhunyt nő esetében folytattak, nem állapított meg közvetlen összefüggést az oltás és a haláleset között.

Norvégiában azonban egyelőre tiltólistán marad az AstraZeneca. Camilla Stoltenberg, a norvég Közegészségügyi Intézet vezetője közölte, hogy továbbra is érvényben marad az oltóanyag használatának március 11-én elrendelt felfüggesztése. Az intézet a jövő hét végén foglal állást a kérdésben.

Fotó: Frank Hoemann / Sven Simon / dpa / AFP

Szlovénia is folytatja az AstraZeneca-oltóanyag alkalmazását – közölte Janez Poklukar egészségügyi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Borut Pahor államfő, Janez Jansa miniszterelnök, Igor Zorcic házelnök és Alojz Kovsca, a Nemzeti Tanács elnöke pénteken oltatja be magukat az AstraZeneca vakcinájával, amelyből a felfüggesztés miatt 14 ezer dózis áll raktáron.

Szlovéniában az AstraZeneca-vakcinával oltottak mindössze egy százalékánál jegyeztek fel mellékhatásokat, ami nagyjából megegyezik a Pfizer/BioNTech oltás után mellékhatást jelentők számával.

A mintegy kétmilliós Szlovéniában eddig a lakosság 8,5 százalékát oltották be a koronavírus ellen. Az első dózist 177 566-an, közülük a másodikat is 90 990-en kapták meg.

Az AstraZeneca cég gyártotta, koronavírus elleni vakcina további igénybevételére biztatta a lengyeleket Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök csütörtökön.

Lengyelország nem tartozik azon országok közé, amelyek az előző napokban felfüggesztették az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, hogy vérrög képződött a beoltottak szervezetében.

Lengyelországban csütörtöktől feliratozhatnak a vakcinázásra a 67 és 69 éves életkor közöttiek, ennek a csoportnak az AstraZeneca oltóanyagát adják be.

Lengyelországban csütörtök reggelig összesen 4 605 929 oltást, ezen belül az AstraZeneca 614 ezer adagját adták be. A lengyel egészségügyi tárca nem regisztrált a vakcinával kapcsolatba hozható trombózist.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.