BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Klímavédelem a kertben: egyre nagyobb divat az ökotudatos kertészkedés

Klímadepresszió, fenntarthatóság, környezetkárosító hatás, önfenntartó, karbonsemlegesség, zero waste, nemnövekedés, környezetbarát, veganizmus, permakultúra, ökotudatosság. Ezek a kifejezések az utóbbi néhány évben észrevétlenül belopták magukat a mindennapi szóhasználatba, miközben teljes ágazatok alakultak át és változtatták meg marketing stratégiájukat a fenntarthatóság jegyében. Azt már tudjuk, hogy globális szinten óriási változásokra van szükségünk, és az is egyre inkább körvonalazódni látszik, hogy vajmi kevés ráhatásunk van a világ vezetőinek túlzottan lassú reagálására, mégis fontos, hogy egyénileg kivegyük a részünket a klímaharcból.

 

Fotó: pexels

Bár jellemzően a városlakók körében trendibb a környezettudatos gondolkodás és a zero waste életmód, egyre többen kerülnek ki közülük olyanok, akik csendesebb környezetre vágyva vidékre menekülnek és az ökotudatos gazdálkodás valamilyen formájába kezdenek.

Egyesek állatot tartanak, mások kultúrnövények termesztésébe fektetik a tőkéjüket, van, aki kereskedik a megtermelt áruval, míg mások “csupán” az önfenntartásért dolgoznak. Mindegyik csoport képviselői között szép számmal akadnak a már itthon is egyre ismertebb permakultúra megszállott hívei.

A permakultúra egy olyan – eredetileg mezőgazdasági, de teljes társadalmi berendezkedésre is kiterjeszthető – szemlélet, amely a természetes ökoszisztémák mintáját követve olyan egymást támogató viszonyrendszerek kialakítását tűzi ki célul, melyek egyszerre kínálnak hatékony megoldást az ember által kizsigerelt környezet (pl. a monokultúrában túlművelt talaj) megújítására, a biodiverzitás növelésére, a nagyobb hozam elérésére és a klímavédelemre.

A permakultúrás kertészkedés egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy ugyanolyan jól működik óriási léptékekben, mint egy körfolyosó balkonládáiban.

Fotó: pexels

Egy ilyen ökotudatos kert létrehozása – például egy családi ház udvarán – nem csak környezetbarát megoldás: szemet gyönyörködtető édenkert is. Az ehető kultúrnövények, a hasznos dísz- és gyógynövények, a cserjék és fák szabálytalan egyvelege kiegészülhet kerti tó élővilágával, dombokkal és árkokkal, esővízgyűjtő és elvezető rendszerrel, sőt még haszonállatok beillesztésével is. Ezzel a módszerrel egészen kicsi területen is megteremthető egy olyan, óriási biodiverzitással büszkélkedő mini-ökoszisztéma, melyben emberek, állatok és növények végre egymás kizsigerelése nélkül élhetnek összhangban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.