BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lélegeztetőgépek gyártását segítheti az uniós pénz

A kormány 2019-ben megalkotta Magyarország egészségipari stratégiáját, így az ágazat a járvány begyűrűzésekor gyorsan tudott reagálni az ellátórendszer igényeire.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. előminősítési tanúsítványa volt a feltétele annak, hogy

a vállalkozások benyújthassák pályázatukat a 23 milliárd forint keretösszegű egészségipari támogatási programba (Ginop-1.2.15).

Bár az IFKA csak múlt pénteken kezdte el értesíteni a kedvezményezetteket, a Széchenyi 2020 pályázati információs portál tanúsága szerint

13 cég máris beadta a kérelmét, összesen 4,75 milliárd forintot meghaladó összegre pályázva.

A Ginop-1.2.15-ös felhívás keretében az egészségipari vállalkozások 30 millió és 2 milliárd forint közötti, feltételesen visszatérítendő támogatásra pályázhatnak, 35–80 százalékos támogatási intenzitás mellett. Az előleg mértéke száz százalék. A támogatható tevékenységek között szerepel új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása, gyártási licenc és know-how beszerzése, infrastrukturális és ingatlanberuházás, valamint tanácsadási és képzési szolgáltatások igénybevétele. A projektek 80 százaléka csak abban az esetben finanszírozható pályázati pénzből, ha a Covid–19 szempontjából releváns termék gyártása a cél.

Lapunk úgy tudja, éppen ezért több vállalkozás is lélegeztetőgépekhez készítene különböző alkatrészeket vagy csatlakozókat.

A vonatkozó kormányrendelet szerint a preferált körbe tartozik a vírusfertőzöttek kezeléséhez szükséges gyógyszerek, a megelőzést célzó eszközök és oltóanyagok gyártása, akárcsak a diagnosztikai, kórházi és orvostechnikai eszközök, fertőtlenítőszerek, a járvány terjedésének megakadályozására felhasználható adatgyűjtési és -feldolgozási eszközök.

Fotó: MTI/Balázs Attila

A kormány várakozásai szerint a 23 milliárdos pályázat révén a közeljövőben akár újabb 50 milliárd forint értékű fejlesztés is megvalósulhat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium álláspontja szerint a hatékony járványügyi védekezéshez kiemelten fontos az erős magyar vállalkozások és cégek gyártókapacitásának bővítése, ezért azokat a mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogatják, amelyek az egészségipari termékek gyártása terén terveznek fejlesztéseket.

A kabinet már a pandémia előtt, 2019-ben megalkotta Magyarország egészségipari stratégiáját, így az ágazat a járvány begyűrűzésekor gyorsan tudott reagálni az ellátórendszer igényeire. Az elmúlt egy évben több mint 120 milliárd forintot fordított a kormány az egészségipari vállalkozások fejlesztésére. Ennek köszönhető, hogy Magyarország a sebészeti maszkok, a felület- és bőrfertőtlenítők, valamint

az arcvédők gyártásában önellátó lett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.