BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az európaiak negyede elutasítja az oltást

Bulgáriában a legrosszabb a helyzet, ahol a megkérdezettek 67 százaléka mondta, hogy nem kér oltást.

Az Európai Unió felnőtt lakosságának több mint a negyede nem akarja beoltatni magát a koronavírus ellen, derült ki az idei év februárja és márciusa között a Eurofound 27 tagállamban végzett felméréséből.

Bulgáriában a legrosszabb a helyzet, ahol a megkérdezettek 67 százaléka mondta, hogy nem kér oltást, a legjobb pedig Írországban, ahol ez az arány csupán tíz százalék. Minél inkább a közösségi médiára támaszkodik valaki információforrásként, annál inkább oltásellenes.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Az arányuk ebben a körben 40 százalékos, míg a sajtótermékekből, televízióból és rádióból tájékozódóknál 18 százalékos. Leginkább az egyetemisták, alkalmazottak és nyugdíjasok hajlanak az oltásra, míg a munkanélküliek és tartós betegségben szenvedők 39 százaléka szkeptikus. Keleti-nyugati irányú megosztottság is megfigyelhető:

a nyugati tagállamokban – Franciaországot és Ausztriát kivéve – 60 százalék fölött van azok aránya, akik hajlandóak beoltatni magukat, a keleti tagállamokban 33 (Bulgária) és 59 százalék (Románia) között mozog.

A legfrissebb magyarországi adatok szerint a beoltottak száma 4 420 767 fő, közülük 2 584 879 fő már a második oltását is megkapta. 1416 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 795 200 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.