BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ennyi dolgozó távozott a magyar egészségügyből 2021-ben

A koronavírus-járvány miatt az egészségügyi dolgozókra fokozott terhelés hárul.

A szolgálati jogviszony 2021. márciusi bevezetéséhez köthetően 5500 egészségügyi dolgozó távozott a rendszerből a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Azonban azóta is csökkent az egészségügyben foglalkoztatottak létszáma, ugyanis a szociális és egészségügyi területen összesen 28 600 munkavállalót veszített el a rendszer tavaly, ebből az egészségügyre mintegy 17 ezer ember jut – számolt be róla az RTL.

2020 utolsó negyedévében 197 400 dolgozója volt a magyar egészségügynek.

Képünk illusztráció. Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, Soós Adriana az RTL-nek nyilatkozva ismertette, hogy ez a csökkenés megmutatkozott a betegek halálozási adatain is, miközben a dolgozók ugyanolyan rendesen végezték a munkájukat, mindent megtettek, csak egyszerűen nem tudnak fizikailag mindenhol jelen lenni, ahol szükség van rájuk.

Hozzátette, egyelőre nem kaptak választ arra, hogyan pótolják a kieső embereket.

Az egészségügyi szakdolgozók az alapbéremelés eredményeként átlagosan 72 százalékkal keresnek többet a 2018-as szinthez képest, és az orvosok bére is magasabb lett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.