BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Covid-fertőzés után ritka, életveszélyes gyulladás léphet fel a gyermekeknél

A koronavírus egyik ritka szövődménye, de akár életveszélyes is lehet a többszervi gyulladásos szindróma (MIS-C).

A koronavírus-fertőzés után ritka, életveszélyes többszervi gyulladásos szindróma (MIS-C) alakulhat ki a gyermekeknél. A szívműködés egy héten belül kezdhet helyreállni, és három hónapon belül visszatérhet a normális állapotba – derül ki egy új tanulmányból, melyről a Reuters adott hírt.

A kutatók 60 MIS-C-vel kórházba került gyermeket és 60 egészséges, normális szívűt vizsgáltak. A gyulladásos szindróma ötből négy esetben a gyermekek bal kamráját érintette, amely a test többi részébe pumpálja a vért. 

A koronavírus-fertőzés után négy–hat héttel jelentkező MIS-C-szindróma a szívben, a tüdőben, a vesékben és a gyomor-bél rendszeri szervekben is gyulladást okozhat. 

Egy kislány megkapja a Pfizer koronavírus elleni oltóanyagának első adagját a bolíviai La Pazban 2021. december 17-én      Fotó: AIZAR RALDES / AFP

A szívultrahang- és az MRI-vizsgálat eredményei alapján a kórházba került gyermekeknél az összes rendellenesség az első héten belül kezdett helyreállni, három hónapra rá pedig folyamatosan javult, majd teljesen normalizálódott az állapotuk – számoltak be a kutatók a Journal of the American Heart Association című folyóiratban. A gyermekek felénél a MIS-C-vel kapcsolatos szívműködési rendellenességek hat napon belül megszűntek – tették hozzá.

A gyógyulási arány kiváló volt a megvizsgált gyermekek esetében – nyilatkozta dr. Anirban Banerjee, a Philadelphiai Gyermekkórház orvosa. Hozzátette azt is, hogy a kutatási eredmények nagy segítséget jelentenek a MIS-C-ben szenvedő gyermekek kezelésében. A gyermekek három-négy hónappal a felépülésük után a sportoláshoz is fokozatosan visszatérhettek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.