BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Von der Leyen az új évben elsőként Zelenszkij számát tárcsázta – Magyarországot is érinti a beszélgetés

Az Európai Bizottság elnöke megerősítette, hamarosan megérkezik az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatási csomag első részlete.

Nem kellett sokáig várni arra, hogy Ursula von der Leyen az új évben is telefonon egyeztessen Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, a beszámolók szerint a mai beszélgetésen az Európai Bizottság első embere azt mondta, az Európai Unió addig támogatja Ukrajnát az Oroszországgal vívott háborúban, „ameddig csak kell”. Von der Leyennek 2023-ban ez volt az első hivatalos hívása, és azt ígérte Zelenszkijnek, „együtt fognak nyerni” a szabadságért és a brutális agresszió elleni harcban, egyben megerősítette, hamarosan megérkezik az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatási csomag első részlete.

European Commission President Ursula von der Leyen
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Zelenszkij a beszélgetés után úgy összegzett, hogy hálás országa az EU támogatásáért, és nagyon várják már a pénzügyi segítséget, az energiatakarékos eszközöket, generátorokat és iskolabuszokat is.

Elárulta, Von der Leyennel egyeztettek Ukrajna EU-csatlakozásáról és a közös csúcs tervéről

– ami egyébként nem lesz könnyű menet, mert egyelőre úgy tűnik, még Zelenszkij is kevés lesz ahhoz, hogy megtisztítsa országát a mindent behálózó korrupciótól.

A beszélgetés abban az értelemben Magyarországot is érinti, hogy bár a 18 milliárd eurós közös hitelfelvételt nem támogatta, saját költségvetéséből hajlandó lett volna utalni Ukrajnának a rá eső részt, 187 millió eurót el is különített erre a célra a kormány – csakhogy az ukránok egyelőre nem kértek belőle. Az ukrán külügy válaszában kifejtette, hogy számukra az Európai Unió támogatása az elsődleges, és annak keretein kívül nem kívánnak senkivel sem tárgyalni.

A szankciók jelentősen fokozták az inflációt

Az infláció problémája nem a háborúval és nem a szankciókkal kezdődött, azok azonban 50-80 százalékkal fokozták azt.

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.