BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A ramadán vége tűzszünetet hozott Szudánban

Azonban a fegyverek a tűzszünet ellenére sem hallgattak el mindenhol.

Miután a félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) és a hadsereg is beleegyezett egy 72 órás humanitárius tűzszünetbe a ramadánt lezáró ünnep idejére, péntek reggel életbe lépett az ENSZ által sürgetett fegyvernyugvás.

Fotó: AFP

Az id al-fitr idejére szóló tűzszünet alatt humanitárius folyosókat is kell nyitni az RSF közleménye szerint, azonban a szudáni hadsereg egyelőre nem reagált a közleményre. 

A Szudáni Orvosok Bizottsága mindazonáltal azt közölte, hogy Kartúmot péntek reggel is tüzérségi támadások érték.

A múlt hét végén kitört harcoknak már több mint 350 áldozata van, helyszíni beszámolók szerint a legsúlyosabb összecsapásokat a fővárosban, Kartúmban, valamint az ország nyugati részén lévő Dárfúrban vívták.

António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön javasolta a háromnapos tűzszünetet, hogy a harci övezetekben rekedt polgári lakosok orvosi ellátáshoz, élelmiszerhez és más alapvető cikkekhez juthassanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.