BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szétosztják az illegális migránsokat az olasz tartományok között

2017 óta nem érkeztek olyan sokan csónakokon, mint az idén.

Új rendelkezést adott ki a római belügyminisztérium az olaszországi partokra szünet nélkül érkező migránsok belföldi szétosztásáról, az intézkedés részleteit a Corriere della Sera című napilap közölte vasárnap.

Fotó: Sameer al-Doumy / AFP

Az elképesztő zsúfoltságot próbálják megszüntetni, mivel például Lampedusa négyszáz fős migránsközpontjában vasárnap reggelre már több mint kétezer-négyszáz ember szorongott. Huszonnégy óra leforgása alatt huszonnégy csónak kötött ki a sziget partjain. Az egyik legnépesebb, százharminchárom fős csoport Líbiából kelt útra.

Az illetékes szicíliai prefektúra megkezdte az emberek elszállítását Lampedusáról: hétfőig több mint ezer bevándorlót szállítanak át komphajókkal a nagyobb szigetre.

Ezzel egy időben a pugliai Bari kikötőjébe megérkezett az Orvosok Határok Nélkül (MSF) által működtetett Geo Barents nevű hajó ötvenöt emberrel a fedélzetén, akik közül negyvenhárom  kis-, illetve fiatalkorú felnőtt kíséret nélkül.

A római belügyminisztérium legutolsó, pénteki adatai szerint év eleje óta közel 103 ezren érkeztek. A tavaly ugyanakkor regisztrált migránsok száma valamivel több mint ötvenezer volt, két évvel ezelőtt pedig harmincötezer. Az idei a legmagasabb migrációs adat 2017 óta.

A Corriere della Serában közölt minisztériumi körlevél a prefektúráknak nyújt útmutatást a migránsok országon belüli szétosztásának szabályairól. A déli partokra érkezőket hajókkal, autóbuszokkal és repülőgépekkel szállítják tovább a különböző tartományokba. A szétosztási rendszer a régiókban élők számát, valamint a terület nagyságát veszi figyelembe.

BRITAIN-EUROPE-MIGRANTSA group of migrants with their luggage, stage a protest outside their accomodation in west London on June 2, 2023, as they complain about living conditions. (Photo by HENRY NICHOLLS / AFP)
Fotó: AFP

A meghatározott kvóták szerint 13 százalékot a legnépesebb, tízmilliós Lombardia fogad be. A migránsok 10 százalékát Emilia-Romagna, további 9 százalékát Lazio tartomány. Olyan menedékkérőkről van szó, akik érkezésükkor jelezték, hogy nemzetközi menedékkérelmet kívánnak benyújtani, de annak folyamata még nem kezdődött el vagy nem zárult le.

A tartományok a rendelkezésükre álló szálláshelyeken, vagyis üresen álló kaszárnyákban, szállodákban vagy más épületekben, illetve sátortáborokban helyezik el őket.

A belügyminisztérium adatai szerint több mint 110 ezren vannak már az úgynevezett rendkívüli befogadóközpontokban (Cas) is, amelyek ideiglenes szálláshelyként alakultak meg, de a migránsok átlagban két és fél évet tartózkodnak bennük. A Matteo Piantedosi belügyminiszter által jegyzett körlevél szerint a táborokban tartózkodókat is minél gyorsabban ellenőrizni kell, a befogadásra nem jogosultak eltávolítása mellett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.