BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Neves kutatóintézet szerint is hatalmas bajban van Ukrajna: a háború kezdete óta nem kapott ilyen kevés segélyt

Ukrajna 2023 augusztusa és októbere között 2,11 milliárd euró segélyt kapott az Oroszország elleni harcához, ami a legkisebb támogatás a háború kitörése óta. Ez az összeg 87 százalékkal marad el a 2022 azonos időszakában küldött támogatásoktól. A kieli Világgazdasági Kutatóintézet által vezetett Ukraine Support Tracker adatai szerint Kijev támogatóinak száma is a felére esett 2023 végére.

Az Ukrajnának nyújtott támogatások jelentősen megcsappantak 2023 végére. Az idei év augusztusa és októbere között mélypontra esett a segélyek mértéke. A tavalyi év azonos időszakához képest ez majdnem 90 százalékos visszaesést jelent.

Fotó: AFP

Az Oroszország elleni harcban Ukrajnának muszáj a külföldről érkező segítségre támaszkodni. Az Egyesült Államok, az Európai unió, valamint az észak- és kelet-európai országok támogatása tartotta eddig a felszínen Kijevet. Ukrajna helyzete kezd elkeserítő lenni, mivel az amerikai segélyek mértéke jelentősen visszaesett, miközben az Európai Unió támogatását a szervezeten belül blokkolják.

2023 augusztusa és októbere között az új segélyek értéke mindössze 2,11 milliárd euró volt, ami 87 százalékkal kevesebb, mint 2022 azonos időszakában – írta meg kieli Világgazdasági Kutatóintézet. A háború kezdete óta ez a legalacsonyabb összes, ami Ukrajnába érkezett a harc finanszírozására. Az összeg egyrészt azért ilyen alacsony, mivel az adományozók kevesebb pénzt szántak Ukrajnára, emellett csak 20 ország küldött segélyt. A háború kitörése óta 42 különböző adományozó támogatta Ukrajnát a harcban.

Az adatai szerint Ukrajna szövetségesei egyre inkább felhagynak a támogatással, miközben Kijev már csak a segélyekkel tudja folytatni a harcot. Ukrajna egyetlen esélye, ha az Európai Uniónak sikerül jóváhagynia a régóta ígérgetett 50 milliárd eurós támogatási csomagot. Ha ez a pénz nem érkezik meg, akkor Putyin győz 

– mondta az Ukraine Support Trackert gyártó csapat vezetője és a Kieli Intézet kutatóközpontjának igazgatója, Christoph Trebesch.

Az Egyesült Államok Kongresszusának a republikánus többségű Képviselőháza akadályozza a Biden-adminisztráció az Ukrajnának szánt segélyeit. Kijev egyik legfontosabb támogatója, Németország is kezd kifogyni a forrásokból. Egy kiszivárgott dokumentum szerint Olaf Scholz kancellár meghiúsíthatja az EU jövőbeli kísérleteit Kijev orosz invázió elleni harcának támogatására. A német költségvetés kényszerhelyzetben van, miután a Scholz kormány alkotmányellenesen akart forrásokat átcsoportosítani választási ígéreteinek betartására. 

Olaf Scholz kormányában egyre nő a feszültség, sokan a koalíció szétesését valószínűsítik. A német költségvetési válság a rezsiköltségeken túl az elektromos autózásra is drasztikus hatással lehet.

Az angol The Telegraph vasárnap arról számolt be, hogy Németország csökkenteni kívánja azt az összeget, amelyet az Európai Unió 20 milliárd eurós, Ukrajnának szánt fegyveralapjába (EFP) adna.

A kelet-európai országok közül Bulgária jelezte már, hogy nem kívánják tovább az ukránok harcát finanszírozni. Az ország korábban 100 páncélos ajánlott fel Ukrajnának, de 

az elnök most megtorpedózta a döntést. 

Rumen Radev ugyanis élt az elnöki vétójoggal és visszaküldte a parlamentnek a vonatkozó jogszabályt. Ebben ratifikálták azt a megállapodást, amely értelmében Bulgária száz darab régi gyártású BTR-60 típusú páncélozott harckocsit szállítana Ukrajnának. Az adományozásról augusztusban született megállapodás Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusi bulgáriai látogatását követően. A szófiai törvényhozás mindezt november 22-én hagyta jóvá, amit most a bolgár elnök visszaküldött újbóli megfontolásra.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.