BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zelenszkij apokaliptikus képet festett a jövőről és köszönetet mondott a franciáknak

Az ukrán elnök a párizsi Nemzetgyűlésben úgy fogalmazott, hogy az orosz rezsim nem lát korlátokat és veszélyt jelent a balti államokra, Lengyelországra és a Balkánra. Zelenszkij úgy véli, hogy Oroszországnak Európa sem lesz elég.

Európa ma már nem a béke kontinense, és Oroszország támadása nem fog megállni Ukrajna határainál – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Párizsban a francia Nemzetgyűlésben. „Újra európai városok pusztulnak el, falvakat égetnek fel. Európában újra megjelentek a koncentrációs táborok, a deportálások, felütötte fejét a gyűlölet” – fogalmazott az ukrán államfő, aki Vlagyimir Putyin orosz elnököt a kontinens és Ukrajna közös ellenségének nevezte.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Zelenszkij apokaliptikus képet fest a jövőről: Putyinnak Európa sem lesz elég / Fotó: Yoan Valat

„Ma ez a háború Ukrajna ellen zajlik, de holnap más országok is célponttá válhatnak, és már világosan látható, kire irányul ez az agresszió: a balti államokra, Lengyelországra, a Balkánra.”

Az orosz rezsim nem lát korlátokat maga előtt, és lassan már Európa sem lesz elég neki

– mondta Zelenszkij utalva Moszkva szíriai katonai akcióira, illetve az egyre fokozódó orosz befolyásra a Száhel-övezetben. Az ukrán elnök megköszönte Franciaország Ukrajnának nyújtott katonai támogatását, és reményét fejezte ki, hogy mihamarabb megérkeznek a francia vadászgépek Ukrajnába.

Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este jelentette be, hogy Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket fog szállítani Ukrajnának. Macron a normandiai partraszállás 80. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés helyszínén nyilatkozva elmondta: 

a vadászgépek ukrán pilótáit Franciaországban fogják kiképezni még az idén, és Párizs további 4500 ukrán katona kiképzését is tervezi.

„Most – csakúgy mint 80 évvel ezelőtt – megmutathatjuk az egységünk, a szövetségünk és a közös értékeink erejét. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a mostani együttműködésünkre 80 év múlva győzedelmes küzdelemként tekintsenek majd vissza” – mondta Zelenszkij. A több mint két éve tartó háború kimeneteléről szólva az ukrán elnök azt állította, 

az utóbbi hetek orosz előretörései ellenére Ukrajna még mindig képes lehet a győzelemre. 

„Ez a küzdelem válaszúthoz érkezett. Az igazságos béke érdekében még többet kell tenni” – jelentette ki Zelenszkij, hozzátéve, hogy „ezt nem szemrehányásnak szánja, de a gonosz legyőzéséhez ma többet kell tenni, mint tegnap”.

 Volodimir Zelenszkij és Joe Biden Franciaországban ülnek le tárgyalni, ahova a normandiai partraszállás 80. évfordulós ünnepsége miatt utaztak. Biden azt tervezi, hogy pénteken találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy megvitassák az orosz–ukrán front jelenlegi helyzetét. Az Egyesült Államok nemrég engedélyezte Ukrajnának, hogy amerikai fegyvereket használjon orosz területek tüzelésére.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.