BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 270. napja – a Hamász feltámadt Hán-Júnisz romjain, Izrael elindult befejezni, amit elkezdett

KHAN YUNIS, GAZA - JULY 2: Palestinians with the their belongings, they could take, start to migrate after the Israeli army has ordered Palestinians living in eastern areas to immediately leave ahead of a possible new ground assault in Khan Yunis, Gaza on July 2, 2024. Ali Jadallah / Anadolu (Photo by Ali Jadallah / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Összefoglaló:

Az izraeli hadsereg (IDF) felszólította a Hán-Júniszban tartózkodó palesztin civileket, hogy meneküljenek a városból, mielőtt elindul a támadás. A hírek szerint a Hamász maradéka itt próbál újraszerveződni, ezért Izrael rohamra készül. Hán-Júniszban korábban már voltak heves harcok, még Rafah ostroma előtt.

KHAN YUNIS, GAZA - JULY 2: Palestinians with the their belongings, they could take, start to migrate after the Israeli army has ordered Palestinians living in eastern areas to immediately leave ahead of a possible new ground assault in Khan Yunis, Gaza on July 2, 2024. Ali Jadallah / Anadolu (Photo by Ali Jadallah / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Khan Yunis
Hán-Júnisz romjain feltámadt a Hamász – az izraeli hadsereg elindult befejezni, amit elkezdett / Fotó:  Ali Jadallah / ANADOLU / AFP

Hán-Júnisz Gáza második legnagyobb városa, amit az izraeli hadsereg egyszer már megtisztított a Hamász terroristáitól. Miközben azonban az IDF Rafah városnál harcolt, Hán-Júniszból 20 rakétát lőtt ki rájuk a Hamász. Az izraeli légvédelem elhárította a támadást, de ez rávilágított arra, hogy a településen még mindig jelen vannak a terroristák – írja a Bloomberg.

Bár a korábbi harcok alatt Hán-Júnisz szinte a földdel lett egyenlő, sok civil visszaköltözött az IDF kivonulását követően. Most a visszatérő lakosok nem akarják újra elhagyni a városukat.

„Hova mehetnénk?” – tette fel a kérdést egy helyi férfi. Hozzátette, hogy a visszatérő civilek nagyobb része a megmentett holmijukkal az utcán kénytelen aludni, mert nem maradt mindenkinek elég lakható épület Hán-Júniszban.

Egy másik palesztin férfi azt mondta, hogy korábban a családjával sikerült eljutniuk az IDF által biztonságos zónaként kijelölt terültre, Al-Mawassiba, de a település túl zsúfolt volt, így nem tudtak letelepedni és visszatértek Hán-Júniszban. A városba visszatért civilek a korábban lerohant Nasszer kórház körül gyülekeznek.

Az izraeli hadsereg kapkod Gáza megtisztításával

Az Egyesült Államok korábban jelezte Tel-Avivnak, hogy túlságosan gyorsan kivonják csapataikat a megtisztított területekről, ezzel viszont hatalmi vákuumot idéznek elő. A Hamász fegyveresei ezért tudtak újraszerveződni Hán-Júniszban.

Az, hogy az izraeli hadseregnek most vissza kell térnie egy korábbi harc helyszínére azt jelenti, 

a gázai konfliktus hosszabb időre fog elnyúlni, mint azt korábban sejteni lehetett. 

Benjamin Netanjahu miniszterelnök egy interjúban azt mondta, hogy Rafah város megtisztításával véget ér a hadművelet Gázában, ez pedig még 2024-ben be fog következni. Az, hogy a Hamász a letarolt városok romjain képesek újra összegyűlni, egy hosszú háborút vetít előre.

Hán-Júnisz lehet a jel, amire a Hezbollah várt

A Libanont uraló Hezbollah és Izrael között már így is rendkívül nagy volt a feszültség, de a Hamász feltámadása Hán-Júniszban lehet a jel, amire eddig vártak. A Hezbollah a Közel-Kelet egyik legerősebb milíciája, bár közvetlen konfrontációba az elmúlt időszakban nem keveredtek Izraellel. Katonai elemzők attól tartanak, hogy a Hamász újbóli megjelenése Hán-Júnisz városban azt jelezheti, hogy az IDF sokkal nehezebben tud harcolni a terrorista szervezetekkel, mint azt eddig gondolták. Ez felbátoríthatja a Hezbollahot, hogy elindítsa a támadást, ami hosszú évek óta a legnagyobb konfliktushoz vezetne a térségben. Ráadásul annak is fennáll a veszélye, hogy ha a Hezbollah támad, az az Egyesült Államokat és Iránt is belerántja a konfliktusba.

Fennáll az esély a háború eszkalációjára. Az egész térségen végigsöpörhetnek a harcok, és akkor Irán nem marad tétlen 

– ezt a teheráni vezető, Ali Hamenei ajatollah külügyi tanácsadója, Kamal Kharrazi mondta.

Egymás ellen fordultak az izraeli miniszterek a palesztin foglyok szabadon engedése miatt

Az izraeli kormány tagjai szembe fordultak Joáv Galant védelmi miniszterrel, aki palesztin foglyok szabadon engedésére adott parancsot. Olyan túszokról volt szó, akiket még hónapokkal ezelőtt fogott el az izraeli hadsereg, a Sífa kórház ostroma közben. A foglyok között volt a kórház igazgatója is. Több miniszter azt állítja, hogy Galant szándékosan Izrael ellen dolgozik és le kell állítani.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.