BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem az oroszokon múlik a Barátság kőolajvezeték leállása

A Kreml szerint a kérdésben politikai döntés született, mellyel Moszkva nem tud mit kezdeni. A Barátság kőolajvezetéken a Lukoil nem szállíthat olajat.

Politikai megfontolásból döntött Ukrajna a Barátság kőolajvezetéken Oroszországból Szlovákiába és Magyarországra tartó kőolajtranzit korlátozása mellett, így a helyzet megoldása nem Moszkvától függ – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak.

barátság kőolajvezeték
Az Ukrajnán is keresztülhaladó Barátság kőolajvezeték Magyarország ellátása szempontjából is fontos  / Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A szóvivő szerint nincs lehetőségük arra, hogy felvegyék a kapcsolatot a tranzitot biztosító ukrán vállalatokkal, ráadásul nem technikai, hanem politikai döntésről van szó, mely szinten semmilyen párbeszéd nincs a felek között. Peszkov elismerte, hogy 

a helyzet a címzettek számára elég válságos, ám mint mondta, ez semmilyen módon nem az oroszokon múlik.

A TASZSZ orosz hírügynökség felidézte, hogy a szlovák gazdasági minisztérium korábban megerősítette: a Lukoil olajtársaságnak a Barátság csővezetéken keresztül irányuló szállításait leállították Ukrajnában, mert Kijev feketelistára tette a vállalatot.

Ez ellátási zavarhoz vezethet a Slovnaft pozsonyi olajfinomítójában, ahol a feldolgozott olaj mintegy kétharmada orosz eredetű. Az orosz olajat az Ukrajnán keresztülhaladó Barátság kőolajvezetéken át szállítják Szlovákiába.

A hírügynökség idézte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztert, aki szerint Ukrajnában új jogi helyzet alakult ki, amelynek alapján a Lukoil jelenleg nem szállít Magyarországra.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.