BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Taiwanese firm denies making pager devices that exploded in Lebanon csipogó

Csipogóügy: négy személyt kihallgattak a tajvani hatóságok

A libanoni támadásban több ezer ember sérült meg. A bombává változtatott csipogók pedig egy tajvani céghez vezethetőek vissza.

Tajvani ügyészek csütörtökön közölték, hogy eddig négy embert hallgattak ki tanúként azzal a céggel kapcsolatban, amely állítólag a múlt heti bombatámadásban használt csipogókat gyártotta.

Taiwanese firm denies making pager devices that exploded in Lebanon csipogó
Újabb gyanúsítottakat hallgattak ki a tajvani hatóságok a csipogóbombák ügyében / Fotó: Anadolu via AFP

Az, hogy a csipogók hogyan és mikor lettek fegyverré alakítva és távolról felrobbantva, továbbra is rejtély, és a válaszok keresésében Tajvan, Bulgária, Norvégia és Románia is részt vett.

A tajvani székhelyű Gold Apollo a múlt héten közölte, hogy nem gyártotta a támadásban használt készülékeket, és hogy a BAC, egy magyarországi székhelyű vállalat is engedélyt kapott a márkanevük használatára.

A magyar hatóságok nyomozása során azonban kiderült, hogy a készülékek soha nem jártak hazánkban. A tajvani kormány pedig szintén azt mondta, hogy a csipogók nem az országukban készültek.

A Gold Apollo ügyében folytatott vizsgálatot vezető tajpeji Shilin kerületi ügyészség szóvivője elmondta, hogy a múlt héten kihallgatott két személy mellett egy jelenlegi és egy korábbi alkalmazottat is kihallgattak tanúként.

Bár az ügyészség szóvivője nem nevezte meg a legújabb vizsgálat alá került személyeket, a Reuters értesülései szerint a hatóságok a vállalat elnökét és alapítóját, Hsu Ching-kuangot, valamint Teresa Wut, az Apollo Systems nevű cég egyetlen alkalmazottját is megkeresték az ügyben.

Gyorsan dolgozunk az ügyön, és a lehető leghamarabb megoldást keresünk. Elfogadhatatlan, hogy hazánk ilyen támadásokhoz legyen köthető 

– olvasható a kerületi ügyész közleményében.

Eddig több biztonsági és hírszerzési ügynökség, valamint a libanoni kormány és a Hezbollah is Izraelt okolta a tömeges támadásért, Tel-Aviv pedig nem erősítette meg, de nem is cáfolta érintettségét az ügyben.

Csipogóbombák: újabb robbantási sorozat történt a Hezbollah ellen, a háromezret közelíti a sérültek száma

Az izraeli szolgálatok akciója a Hezbollah terroristáit célozza, a robbantásoknak azonban mások is áldozatául esnek. A csipogóbombák magyar érintettségét a kormány tagadja.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.