BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az orosz–ukrán háború 938. napja – Donyecknél újra pusztított a HIMARS

Az ukránok rendszeresen támadják rakétákkal a gyakorlatozó oroszokat. Legutóbb Donyeck térségében csapott le a HIMARS. Friss hírek az orosz–ukrán háborúról.

Az elmúlt fél év során Ukrajna legalább öt alkalommal mért pusztító csapást HIMARS rendszerekkel gyakorlótereken vagy katonai bázisokon összegyűlt orosz katonákra. A legutóbbi ilyen csapás ezen a héten ért egy Donyecki területen található gyakorlóteret, amely csaknem 25 kilométerre van a frontvonaltól – számolt be róla az Unian ukrán hírügynökség.

The High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) is pictured during the military exercise “Namejs 2022” on September 26, 2022 in Skede, Latvia. (Photo by Gints Ivuskans / AFP)
orosz-ukrán háború
A HIMARS rakétavetők fontos szerepet játszanak a hadműveletekben / Fotó: AFP

A HIMARS-ek valószínűleg GPS-irányítású M30/M31-es rakétákkal hajtották végre a támadást, a csapás után készült felvételeken legalább egy tucat halott orosz katona és több összetört katonai jármű látható. David Ax, a Forbes katonai elemzője szerint nem a mostani az első eset ezen a területen az orosz–ukrán háború kezdete óta.

A donyecki régióban van egy körülbelül 100 négyzetkilométeres terület, ahol nagyszámú orosz csapat és sok katonai felszerelés koncentrálódik. Idén február óta a HIMARS rendszerekkel indított rakéták legalább háromszor csapódtak be ezen a területen, és a támadások során összesen több mint száz ember vesztette életét. Ugyanezen időszak alatt Ukrajna déli és északkeleti térségeiben két másik hasonló rakétatámadás is történt, ezek összesen 150 orosz katona életét követelték.

Az elemzők szerint az ukrán fegyveres erők drónok segítségével követik nyomon az orosz hadsereg mozgását, és figyelik meg, hogy hol koncentrálódnak. Kiemelten figyelik, hogy az orosz csapatok mikor kerülnek a HIMARS rendszerek M30/M31 rakétáinak vagy az ukrán M270 rakétavetők M39 rakétáinak hatótávolságán belülre.

Az oroszok kilőttek két ukrán HIMARS-t Kurszk közelében

A rettegett amerikai rakétavetők kilövéséről videót is közölt az orosz hadügyminisztérium. A HIMARS-ek általában fontos szerepet játszanak a hadműveletekben, pusztulásuk érzékeny veszteség az ukránok számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.