BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pénzügyi feladatokat is rábíznának a fiatalok a mesterséges intelligenciára

A technológiai fejlődés nemcsak az életünket változtatta meg, hanem azt is, hogyan költjük és kezeljük a pénzünket. A fiatalabb generációk optimistábbak a pénzügyi alkalmazások, például a befektetéseik kezelése vagy a hitel- és jelzálogkérelmek intézése terén, mint a 65 év felettiek, ha mesterséges intelligenciáról van szó.

Az európai fiatal felnőttek több mint harmada állítja, hogy jobban bízik a mesterséges intelligencia (AI) technológiában, mint egy évvel ezelőtt – derült ki a Visa legfrissebb felméréséből.

Android, illustration
AI
mesterséges intelligencia
Egyre jobban nyitnak a mesterséges intelligencia felé a fiatalok / Fotó: Science Photo Library via AFP

A kutatás azt mutatja, hogy az európai fiatalok körében egyre pozitívabb a mesterséges intelligenciával kapcsolatos hangulat, és több mint 40 százalékuk szerint a mesterséges intelligencia pozitív hatást gyakorolhat a magánéletükre. A fiatalabb generációk nyitottak a technológia által kínált új megoldásokra:

a 18–34 éves fiatalok 39 százaléka örülne neki, ha az AI kezelné a jelzáloghitelkérelmét.

A mesterséges intelligencia mint az online biztonság növelésének eszköze egyre nagyobb teret nyer Európában. A Visa kutatásában vizsgált országok fiataljai a hitelkérelmek terén bíznak a leginkább az AI-ban. A megkérdezettek fele – 49 százalék – nyitottnak mutatkozik arra, hogy a mesterséges intelligencia nyújtson be hitelkérelmet helyettük, ha biztonságosan végig tudja vinni a folyamatot. Ezen túlmenően a megkérdezettek több mint negyede bízná a mesterséges intelligenciára a havi számlák kifizetését.

A mesterséges intelligencia nem csupán átalakítja az iparágakat világszerte, de forradalmasítja is azokat, és a fizetési ágazat ezen átalakulás élvonalába tartozik – mondta Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős vezetője.

A vállalat felmérése szerint az európai fiatalok általánosságban egyre nyitottabbak a mesterséges intelligencia használata kapcsán, amikor személyes pénzügyeik kezeléséről van szó. Becsléseink szerint az európaiak évente akár 250 milliárd euróval többet is megtakaríthatnának, ha a pénzügyeik kezelésében olyan digitális eszközöket alkalmaznának, mint a mesterséges intelligencia – tette hozzá.

A mesterséges intelligencia a biztonságos bankolást is segíti

A cég közleménye emlékeztetett, hogy 30 éve ők voltak az első hálózat, amely mesterséges intelligencia-alapú technológiát alkalmazott a kockázat- és csaláskezelésben, úttörő szerepet játszva a modellek alkalmazásában a fizetések során. Csak az elmúlt 5 évben a vállalat több mint 10 milliárd dollárt fordított kiber- és technológiabiztonsági fejlesztésekre, hogy csökkentse a csalások mértékét és növelje hálózata biztonságát. Ezek az erőfeszítések pedig kifizetődnek, mivel a Visa a 2023-as pénzügyi évben

40 milliárd dollár értékű csalás megelőzésében működött közre, ami csaknem kétszerese az előző évi összegnek.

A megelőzés sikerének köszönhetően sokan nem is tudták meg, hogy csalás áldozatává válhattak volna a technológia működése nélkül. A mesterséges intelligencia óriási lehetőségeket rejt magában a pénzügyi szolgáltatások kapcsán, és a Visa ma már számos területen alkalmaz AI alapú megoldásokat, nemcsak a csalások felderítésére és megelőzésére.

A vállalat 100 különböző mesterséges intelligenciát használó alkalmazással segíti ügyfelei és a kártyabirtokosok védelmét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.