BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyerekekből szervezett bűnbandák rendeznek vérfürdőket Svédországban

Gyerek bandák tartják rettegésben Svédországot. A bandákat általában külföldről szervezik, a fiatalkorúaknak fegyvert adnak és megtanítják őket pokolgépeket készíteni. 2022-ben 62, tavaly pedig 54 ember halt meg lőfegyver vagy robbanószer miatt az országban. Svédországban a legmagasabb a fegyveres bűnelkövetés aránya az unióban. Az igazságügyminiszter szerint legalább 10 év kell, hogy megoldják a krízist.

Egy évtizedet biztosan igénybe vehet az erőszakosbűnbandák felszámolása Svédországban – erről a helyi igazságügyi miniszter beszélt. Az országban az elmúlt években erőszakos bűnözési hullám söpört végig. Jelenleg is az északi államban a legmagasabb a fegyveres bűnelkövetés aránya az egész Európai Unióban. A legnagyobb probléma, hogy a svéd bűnbandák fiatalkorúak, gyerekek kezébe is fegyvert adnak.

Svédország
Legalább egy évtizedbe telik mire Svédország felszámolja az erőszakos bűnbandákat / Fotó: AFP (illusztráció)

A problémák bizonnyal nagyon súlyosak, és időbe telik megfordítani ezt a tendenciát, nem utolsósorban a gyerekeket illetően 

– mondta a svéd igazságügyminiszter, Gunnar Strömmer a Financial Timesnak.

Az eddigi legrosszabb év 2022 volt, amikor 62 embert lőttek agyon az országban. Tavaly ez a szám 54 volt – írta a Politico.

Az igazságügyi tárca szerint ezt a bűnözési hullámot csak úgy tudják megállítani, ha biztosítják, hogy a gyerekek ne váljanak ezeknek a bandáknak a tagjaivá. Ehhez pedig a szakértők szerint idő kell.

A bűnöző bandák jelentette probléma és a migráció a radikális jobboldal felé tereli a lakosságot.

A bűnöző bandákat főleg külföldről szervezik, akik Svédországban fiatalkorúakat toboroznak a soraik közé. Fegyvert adnak a kezükbe, vagy megtanítják őket robbanószert készíteni. A vérontás nem bandaháborúk képében jelentkezik, hanem ártatlanok is odavesznek. Tavaly szeptemberben egy 25 éves nő halt meg, amikor az egyik banda pokolgépet robbantott. A svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson ezt követően egy szokatlan beszédet mondott a televízióban, amiben ígéretet tett, hogy levadássza a bandákat.

A miniszterelnök hadüzenete után a svéd parlament egy szélsőséges törvényt alkotott, ami szerint bizonyos területeken a rendőrség indoklás és felhatalmazás nélkül is átkutathatja a járókelőket, autók és lakásokat. Ezeket a területeket biztonsági zónáknak nevezték el, ahol a rendőrök élhetnek ezzel a különleges felhatalmazással.

Az állampolgárok alapvető jogait korlátozó jogszabályt azzal magyarázta a svéd törvényhozás, hogy az országban folyamatosan fennáll annak a veszélye, hogy újabb vérontás kezdődjön.

Kiakadtak a svédek: betiltanák, hogy az apa kísérhesse a menyasszonyt az esküvőn

A Hollywood és a koronahercegnő esküvője által népszerűsített patriarchális „átadás” egyre népszerűbb Svédországban. Ez annyit jelent, hogy az apa kíséri a vőlegényhez a menyasszonyt. Most a svéd evangélikusok meg akarják állítani ezt a szokást, mielőtt elterjed. Az egyház őszi ülésére indítványt nyújtottak be, melynek lényege: betiltanák, hogy az apák kísérhessék lányaikat az oltárhoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.