BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eszkalálódhat a háború: a Hezbollah rakétaesőt zúdított Izraelre

A Hezbollah rakétái három hullámban érkeztek a libanoni határ mentén. A Hezbollah szerint a rakéták megtorlásul szolgáltak a dél-libanoni falvak és otthonok elleni izraeli csapásokért.

A Hezbollah 140 rakétát lőtt ki Izrael északi részére pénteken, egy nappal azután, hogy a terrorista csoport vezetője, Haszan Naszrallah megfogadta, hogy megtorolja Izrael csipogós bombatámadását – közölte az izraeli hadsereg és a Hezbollah is.

Hezbollah
Libanonból már többször megtámadták Izraelt / Fotó: AFP

Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy a rakéták három hullámban érkeztek péntek délután libanoni határ mentén. A Hezbollah közölte, hogy a határ mentén több objektumot is célba vett Katyusa rakétákkal: több légvédelmi bázist, valamint egy izraeli páncélos dandár főhadiszállását is megtámadták.

 

A Hezbollah szerint a rakéták megtorlásul szolgáltak a dél-libanoni falvak és otthonok elleni izraeli csapásokért. Csütörtökön terrorcselekménynek és mészárlásnak nevezte a csipogók felrobbantását a Hezbollah-vezér, Hasszán Naszrallah. A beszéd alatt izraeli vadászgépek jelentek meg Bejrút felett. 

Félelmetes titkosszolgálati akciót hajtott végre Izrael Libanonban, a csapás során ezernyi feltételezett terroristát likvidált (gyilkolt meg vagy sebesített meg súlyosan) egy eddig nem látott megoldással: 

a személyi hívóikat, az úgynevezett csipogóikat robbantotta fel eddig nem teljesen tisztázott módon, egyszerre, egy időben.

A támadás másnapján újabb csipogókészülékek robbantak fel az országban, legkevesebb három halálos és több mint száz sebesült áldozatot követelve, miután az előző nap 12 ember meghalt, csaknem 2800 pedig megsebesült hasonló személyhívók felrobbantása során. Az ügy hátterében feltűnt egy magyar szál is: a felrobbantott csipogók licenctulajdonosa ugyanis azt állítja, a gyilkos eszközöket egy budapesti cégtől vásárolták meg. Az ügyben a magyar kormány alapos cáfolatot, egyben magyarázatot tett közzé, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár pedig már jelezte is: a magyar fél mindenben együttműködik az ügyben vizsgálódó szolgálatokkal.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.