BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több száz bank vetetett ki büntetőkamatot

Nem minden büntetőkamatot neveznek a nevén a számlavezető pénzintézetek.

Közel négyszázra emelkedett azon bankok és takarékpénztárak száma, amelyek büntetőkamatot vetnek ki egy bizonyos összeg felett ügyfeleik betétjeire a Verivox összehasonlító portál kimutatása alapján. 

A Verivox mintegy 1300 pénzügyi szolgáltató kondícióinak kiértékelése alapján kimutatta, hogy szeptember végén 

392 németországi bank és takarékszövetkezet vetett ki negatív kamatot betéti számlákra, 214-gyel több, mint az év elején. 

A negatív kamatok kivetésének az összeghatára is csökkent a korábban érvényes 100 ezer euróról. Az összes közül 135 pénzintézet vet ki büntetőkamatot 50 ezer eurós vagy annál kisebb összegre, de vannak egyedi példák 5000 és 10 000 eurós összeghatár feletti negatív kamatra is. 

Fotó: Shutterstock

A legtöbb pénzintézet 0,5 százalékos őrzési díjat ró ki a betétben tartott nagy összegekre. 

Ez megegyezik azzal, amit a bankoknak maguknak is fizetniük kell a készpénz parkoltatása után az EKB-nak. Ennél magasabb negatív kamatot, 0,55–1,00 százalékot 13 pénzintézet vet ki a nála tartott készpénzre. 

Oliver Maier, a Verivox Finanzvergleich GmbH vezérigazgatója elmondta, hogy 

növekszik ugyan a negatív kamatot kivető pénzintézetek száma, de a növekedés dinamikája gyengül. Az év eleje óta mért 214-es emelkedésből 43 esett az elmúlt három hónapra. A negatívkamat-kivetési trendnek azonban nem látni a végét

 – tette hozzá. 

A Verivox kimutatása szerint nem minden büntetőkamatot neveznek a nevén a számlavezető pénzintézetek, hanem különböző díjakkal terhelik meg a számlákat. Ezek azonban az ügyfél szemszögéből gyakorlatilag negatív kamatként jelennek meg, hiszen csökkentik a számla összegét. Oliver Maier ezzel kapcsolatban kifogásolta, hogy nem minden bank teszi kellőképpen transzparenssé a kondícióit, és a honlapjukon szabadon elérhető adatok alapján nem lehet teljes pontossággal megállapítani a negatív kamatot kivető pénzintézetek számát. A tényleges szám valószínűleg magasabb mint 392 – jegyezte meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.