BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
This aerial photo taken on October 11, 2022 shows motorists commuting on the Formula One track in Hanoi. Hanoi's Formula One race circuit lies largely abandoned as hopes fade that Vietnam's capital will ever host a Grand Prix. The city was due to make its F1 debut in 2020 but the event was shelved due to the Covid-19 pandemic and Hanoi has not appeared on the race calendar since. (Photo by Nhac NGUYEN / AFP)

A korrupcióellenes kampány elriasztja a befektetőket Vietnámból

A világ egyik legígéretesebben fejlődő gazdasága Kínához hasonlóan lecsap a korrupcióra, de olyan intenzitással, hogy gyakorlatilag leállnak a beruházások, a külföldi befektetők pedig megszabadulnak a vietnámi részvényektől.

A külföldi befektetők 2023 eleje óta óta mintegy 2 milliárd dollár (mintegy 712 milliárd forint) értékben adtak el vietnámi részvényeket és kötvényeket, az összeg felétől idén szabadultak meg az üzletemberek és a megtakarítók. Az ázsiai országban az elmúlt két évben nagyszabású korrupcióellenes kampány vette kezdetét, ennek során több ezer tisztviselő, politikus és üzletember ellen indult eljárás – írja a Reuters.

This aerial photo taken on October 11, 2022 shows motorists commuting on the Formula One track in Hanoi. Hanoi's Formula One race circuit lies largely abandoned as hopes fade that Vietnam's capital will ever host a Grand Prix. The city was due to make its F1 debut in 2020 but the event was shelved due to the Covid-19 pandemic and Hanoi has not appeared on the race calendar since. (Photo by Nhac NGUYEN / AFP)
Fotó: Shutterstock

A jelenség a magas amerikai kamatlábakkal is összefügg, amelyek vonzóbbá teszik az amerikai befektetéseket. Ettől függetlenül a helyi befektetők továbbra is megbíznak a vietnámi értékpapírokban. Vietnám az elmúlt években szépen fejlődött, a regionális versenytársainál több és előnyösebb szabadkereskedelmi megállapodással felvértezve – és gyakran a kínai munkabérektől is elmaradó fizetésekkel – egyre nagyobb arányban csábítja a nagyvállalatok gyárait az országba. 

Hanoi az utóbbi években abból is profitál, hogy Kína és az Egyesült Államok kereskedelmi háborúja miatt a nyugati cégek termelésük egyre nagyobb részét hozzák el Kínából, Vietnám pedig népszerű célpont lett India és Thaiföld mellett. Az országnak más adottságai is kedvezők, például a föld második legnagyobb ritkaföldfém-készletével rendelkezik.

A világ egyik legígéretesebben fejlődő gazdasága Kínához hasonlóan lecsap a korrupcióra, de olyan intenzitással, hogy gyakorlatilag leállnak a beruházások a tisztviselők teszetoszasága miatt. A 2022 elején indított korrupció ellenes kampány miatt a hivatalnokok közül sokan annyira megrettentek, hogy egyszerűen már semmit sem mernek csinálni, inkább egyáltalán nem hoznak döntéseket.

A kampány már a legmagasabb szintig jutott és két elnök is távozni kényszerült, de kattant a bilincs több miniszter kezén is. Ázsia eddigi legnagyobb pénzügyi csalásában játszott szerepéért Truong My Lan ingatlanmágnást pedig halálra ítélték áprilisban. Az ingatlanfejlesztő cég vezetője és társai 12,5 milliárd dollárt szivattyúztak ki az ország legnagyobb bankjából.

Ugyan bizonyos ügyekben érthető a hatósági szigor, de az intenzív kampány és a globális kereslet lassulása megtette a hatását: a gazdasági növekedés 2023-ban 5,05 százalékra lassult, ami visszaesést jelent az előző évi 8,02 százalékos bővüléshez képest és elmarad a kormány 6,5 százalékos céljától is.

Korrupció miatt letartóztatták a Kreml egyik fontos emberét

Különösen nagy értékű vesztegetés elfogadása miatt büntetőeljárást indított az orosz Nyomozó Bizottság Jurij Kuznyecov altábornagy, a védelmi minisztérium személyzeti főosztályának vezetője ellen, és egy katonai bíróság kedden elrendelte a tábornok előzetes letartóztatását.  A nyomozás szerint 2021–2023-ban a tábornok kenőpénzt kapott vállalkozóktól 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.