BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Autópálya-építés helyett hatalmas mennyiségű fegyvert vásárol Románia

Románia Körülbelül egymilliárd dollár értékben vásárol fegyvert Dél-Koreától. Az egyezség 54 darab K9 tarackról és a hozzá való lőszerről szól.

Románia 54 dél-koreai gyártmányú K9 önjáró tarack vásárlását tervezi. A fegyverekre több mint egymilliárd dollárt költhet Bukarest.

Románia
Autópálya-építés helyett hatalmas mennyiségű fegyvert vásárol Románia / Fotó: AFP

A dél-koreai védelmi miniszter, Sin Vonszik a jövő hónapban személyesen látogathat Romániába, hogy a vásárlást és a védelmi együttműködést megtárgyalja a Ciolacu-kormánnyal 

– írta az Adevarul.ro. A K9 tarackokat a Hanwha Aerospace gyárthatja. A szerződés aláírása az utolsó szakaszában jár.

Az 54 tarack mellett 36 darab lőszerszállító, illetve a fegyverekhez való lőszer is az üzlet része.

Lázár János: Románia átadja a támaszpontjait, már több tízezer amerikai katona van ott

Szokásosnak mondható rádióinterjút adott az építési és közlekedési miniszter. Lázár János hosszan beszélt a háborús helyzetről, a szovjet hadifogoly nagyapjáról és arról is, hogy Amerika háborúzni akar az oroszokkal.

A romániai Honvédelmi Minisztérium még tavaly nyáron írta ki a pályázatot a fegyverek beszerzésére, a kiírásnak pedig egyedül a Hanwha Aerospace felelt meg.

A K9 tarackok hatótávolsága 54 kilométer, és rendkívül gyorsan bevethetők. Amikor Észak-Korea megtámadott minket, nagyon hatékonyak voltak

– erről a Hanwha vezető tüzérségi kutatója, Heo Manjung beszélt román újságíróknak.

A K9 tarackot „koreai mennydörgésként” is ismerik. A fegyver akár 67 kilométer per órás sebességre is képes, és a kialakítása lehetővé teszi, hogy bármilyen éghajlaton bevethető legyen.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.