BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Republican presidential nominee Donald Trump holds a rally at site of first assassination attempt

Trump elleni merénylet: átalakítanák a titkosszolgálatot

A kétpárti bizottság mulasztások sorozatát fedezte fel a testőrök munkájában. A Trump elleni merényletkísérleteket épphogy csak megakadályozó titkosszolgálatnak ezért minden vezetőjét leváltanák.

Az amerikai titkosszolgálatnak (USSS) le kellene cserélnie a vezetőségét – állapította meg a Donald Trump volt elnök ellen júliusban elkövetett merényletkísérlethez vezető hibákat vizsgáló bizottság.

Republican presidential nominee Donald Trump holds a rally at site of first assassination attempt
Trump a júliusi merényletkísérlet óta csak golyóálló üveg mögött tart nyilvános beszédeket / Fotó: AFP

A kétpárti bizottság által csütörtökön közzétett 52 oldalas jelentés szerint júliusban a pennsylvaniai nagygyűlésen – amelyen majdnem végzetes támadást követtek el a republikánus elnökjelölt ellen – a titkosszolgálat súlyos hibákat vétett

  • a felkészülésben,
  • a helyszín biztosításában,
  • a helyi hatóságokkal fenntartott kommunikációban
  • és a támadó elleni fellépésben.

A jelentés kiemelte továbbá, hogy a vezető beosztású alkalmazottak nem vállalták a „szükséges felelősséget a biztonsági tervezés és végrehajtás tekintetében”.

A titkosszolgálatnak a világ vezető testőrségének kellene lennie. Ami azonban július 13-án Butlerben történt, azt mutatja, hogy a módszereik elavultak, és nem tartják be a saját szabályaikat sem 

– mondta a Financial Timesnak a bizottság egyik tagja.

Ronald Rowe, az elnökjelöltek védelmével megbízott szolgálat igazgatója elmondta, hogy az ügynökség „gondosan megvizsgálja a jelentést és az ajánlásokat”. Hozzátette, hogy már javítottak a kommunikáción, valamint a más bűnüldöző szervekkel és más területekkel való kapcsolattartáson.

Szél a Trump-kampány vitorlájában

A jelentés mindössze húsz nappal az elnökválasztás előtt érkezik, amelynek közeledtével a Trump elleni merényletkísérletek csak még jobban megosztják az Egyesült Államokat.

A titkosszolgálat kudarcait sokan nemcsak a testület alkalmatlanságának tulajdonítják, hanem úgy vélik, egy a republikánus elnökjelölt elleni összeesküvés lehet a hátterükben, mivel a választáshoz közeledve több demokrata politikus és közszereplő is kijelentette, hogy Trump „fenyegetést jelent a demokráciára”.

Merényletet tervezhetett Trump ellen, mégis szabadon engedték

A férfi lőfegyverrel ment el a republikánus elnökjelölt kampányrendezvényére. A Trump elleni merényletkísérletek árnyékában azonban a hatóságok mégis úgy döntöttek, hogy szabadlábra helyezik a férfit.

 

 


 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.