BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Minister President Kretschmann visits Diehl Defence

Katonai segély Ukrajnának - áll a bál a német bejelentés miatt

Pénzszűkébe kerültek a németek. A külügy- és a pénzügyminiszter csak azzal a feltétellel szavazna meg újabb katonai segélyt Ukrajnának, ha új forrásokat találnak. A hír széles körben felháborodást keltett a német belpolitikában, és a védelmi vállalatok részvényei is meredek esésbe kezdtek.

Christian Lindner még augusztus elején tájékoztatta európai kollégáit arról, hogy csak akkor támogat egy újabb katonai segélyt Ukrajnának, ha további forrásokat tudnak bevonni annak finanszírozására. A kiszivárgott levél miatt most áll a bál a német belpolitikában. 

Minister President Kretschmann visits Diehl Defence
katonai segély
Németország katonai segélyként Iris-T légvédelmi rakétákat is adott Ukrajnának / Fotó: AFP

A német védelmi vállalatok, a Rheinmetall és az Iris-T légvédelmi rendszer radarjait gyártó Hensoldt részvényei estek Lindner levelének hírére. A Bundestag külügyi bizottságának elnöke, a szociáldemokrata Michael Roth úgy fogalmazott, hogy a döntés elhibázott, és Ukrajnának szüksége van Németország támogatására. Szerinte 

a katonai segélyek jövőbeli finanszírozásáról szóló vitával Németország leplezetten kibújik a felelősség alól. A biztonságunkat nem tehetjük költségvetési megszorításoktól függővé.

A kormánypárti zöldek és az ellenzéki kereszténydemokraták is bírálták a döntést.

Miért támasztana új feltételt a katonai segélyek nyújtásához a német kormány?

Németország egy úgynevezett adósságféket épített az alkotmányába 2009-ben, ami azt jelenti, hogy egy költségvetési évben a hiány legfeljebb a bruttó hazai termék 0,35 százaléka lehet, hacsak nincs vészhelyzet. A kormány az utóbbi években hitelekből speciális különalapokat létesített a szabály kijátszására, ám az alkotmánybíróság idei döntésében ezt megtiltotta, így nem marad más, mint a megszorítás.

A német kormánykoalíció hónapok óta vitázik a költségvetésről. Lindner, a fiskálisan konzervatív Szabad Demokraták vezetője ragaszkodik ahhoz, hogy tartsák be a német alkotmánybíróság döntését.

Ha a romokban heverő kormánykoalíció nem talál megoldást a szűkös pénzügyi helyzetre, az állam működése veszélybe kerülhet.

Eddig Németország nyújtotta a második legtöbb katonai támogatást Ukrajnának az Egyesült Államok után, csak idén 7,5 milliárd euró értékben küldött segélyt a honvédőknek.

Mivel Németország gazdasága Európa beteg embere, nem engedhet meg magának ekkora kiadásokat, ha tartani akarja magát az alkotmány rendelkezéséhez. Így a kormány először 4 milliárd euró katonai segélyt tervezett a következő költségvetési évre, ám hétfőn bejelentette, hogy még tárgyal az összegről.

A felháborodás után a pénzügyminisztérium azzal is igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy „Németország szilárdan Ukrajna mellett áll, és Ukrajna legnagyobb európai támogatója anyagilag, gazdaságilag és katonailag”, és ez addig marad így, „ameddig szükséges” – idézte a tárcát a Financial Times.

Németország nem ad több segélyt Ukrajnának

Kínkeservesen ugyan, de mégiscsak megszületett a megállapodás a német költségvetésről. Ennek azonban az az ára, hogy a kiadáscsökkentések miatt Németország nem ad több segélyt Ukrajnának.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.