BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
ZF Friedrichshafen AG takes stock

Rossz hír Németországból: hiányzik a lendület, egyre biztosabb a gazdasági visszaesés

A német gazdaságból továbbra is hiányzik a lendület egy friss tanulmány szerint. Sőt, Németországban egyre nagyobb az üzleti bizonytalanság, romlott több pénzpiaci és hangulati mutató. Különösen erős hatást gyakorolt Európa legnagyobb gazdaságára a vállalati fizetésképtelenségek viszonylag magas száma, valamint az ipari beszerzési menedzser indexek világszerte lassú emelkedése.

Megnőtt a recesszió kockázata a német gazdaságban – állítja a németországi szakszervezetekhez közel álló Makroökonómiai és Konjunktúrakutató Intézet (IMK) friss tanulmánya, amit a Handelsbatt szemlézett. Az IMK szerint 49,2 százalék annak a valószínűsége, hogy a német gazdaság recesszióba kerül. Egy hónappal korábban az intézet ezt a valószínűség még 44,4 százalékra tette.

ZF Friedrichshafen AG takes stock
Nő a bizonytalanság és a recesszió kockázata Németországban / Fotó: AFP
Nő a bizonytalanság és a recesszió kockázata Németországban / Fotó: AFP

A változás azt mutatja, hogy nő a bizonytalanság a német gazdaságban.

A német gazdaságból továbbra is hiányzik a lendület

– írta Peter Hohlfeld, az IMK gazdasági szakértője. Habár a termelés és a feldolgozóipar új megrendelései erősödtek az elmúlt hónapokban, az áruk iránti hazai és külföldi kereslet egyelőre túl gyenge ahhoz, hogy lendületet adjon az iparnak.

Miért nőtt a recesszió kockázata Németországban?

A gazdasági visszaesés kockázata azért nőtt, mert több pénzpiaci és hangulati mutató is egyidejűleg romlott. Különösen erős hatást gyakorolt Európa legnagyobb gazdaságára a vállalati fizetésképtelenségek viszonylag magas száma, valamint az ipari beszerzési menedzser indexek világszerte lassú emelkedése.

A német bruttó hazai termék (GDP) 0,1 százalékkal zsugorodott a második negyedévben, azután, hogy az év első három hónapjában 0,2 százalékkal nőtt. Ha a harmadik negyedévben is zsugorodik a német gazdaság, akkor technikai recesszióba kerül.

Az alacsonyabb infláció és a béremelések következtében a háztartások ugyanakkor ismét több pénzből gazdálkodhatnak a gazdasági minisztérium szerint.

A magánfogyasztás tehát lendületet adhat a gazdaságnak az év második felében

– állapította meg a tanulmány.

Pozitív hatást gyakorolhat a gazdaságra az Európai Központi Bank (EKB) kamatpolitikai fordulata is. Az EKB legutóbbi felmérése a befektetések élénkülését jelzi.

Rossz ez nekünk: még a vártnál is tragikusabb lehet a német GDP

Egyre gyászosabb képet fest Európa legnagyobb gazdasága. A német GDP – amitől erősen függ a magyar gazdaság is – alig növekszik az idén, s jövőre is csak nagyon szerény emelkedés várható.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.