BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Berántotta a kéziféket az orosz gazdaság

A második negyedévben lassult a GDP növekedése a háborúban álló országban. A négyszázalékos adat még a jegybanki prognózist is alulmúlta.

Négyszázalékosra lassult Oroszországban a GDP növekedése a második negyedévben az első negyedévi 5,4 százalékról – közölte az orosz statisztikai hivatal nem végleges adatként. Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium is 4 százalékos gazdasági növekedéssel számolt, míg a jegybank előrejelzésében 4,4 százalék szerepelt.

Ukraine,,Russia,And,Nato,Countries,Military,Conflict.,Geopolitical,Concept.
orosz-ukrán háború, korrupció
Lassult az orosz GDP növekedése a második negyedévben / Fotó: Shutterstock

Éves összevetésben egyebek között a nagykereskedelmi forgalom 8,3 százalékkal, a kiskereskedelmi forgalom 7,3 százalékkal, a feldolgozóipari termelés 7,3 százalékkal, az építőipari termelés pedig 4,1 százalékkal nőtt. A statisztikai hivatal nem közölt féléves GDP-adatot.

A gazdaságfejlesztési minisztérium becslése szerint a GDP 4,7 százalékkal nőtt az idei első hat hónapban éves összevetésben.

Az orosz jegybank július végén 3,5–4 százalékra emelte az idei GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését az áprilisban várt 2,5–3,5 százalékról. A jegybank ugyanakkor a jövő évre vonatkozó növekedési előrejelzését 0,5–1,5 százalékra csökkentette 1–2 százalékról, a 2026. évit pedig 1–2 százalékra 1,5–2,5 százalékról. A jegybank 2027-ben 1,5–2,5 százalék közötti orosz GDP-növekedést vár.

Biztossá vált, amit sokan sejtettek: idén nem ér véget az orosz–ukrán háború

Az ukrán elnöki hivatal vezetője elmondta, mikor rendez Ukrajna újabb békecsúcsot. Andrij Jermak kijelentette, hogy Volodimir Zelenszkij addig nem hív össze újabb csúcstalálkozót, ameddig Ukrajnában zajlik a háború. Kijev egy tíz pontból álló tervet is összeállított, ami tartalmazza a békéhez szükséges feltételeket.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.