BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Night at Home: Three Soccer Fans Sitting on a Couch Watch Game on TV, Use Smartphone App to Online Bet, Celebrate Victory when Sports Team Wins. Friends Cheer Eat Snacks, Watch Football Play.

Illegális streamek: a kalózkodás alaposan megvágja a sportközvetítők bevételeit

A rajongók elfogadottnak tartják, hogy sok esetben nem fizetnek az élő tartalmakért. Az illegális élő sportstreaming több tízmilliárd dolláros bevételtől fosztja meg a műsorszolgáltatókat.

A streaming terjedése kétségkívül megreformálta a globális média-, és filmfogyasztási szokásokat. A változásból a sportközvetítések sem maradhatnak ki, az illegális élő sportstreaming több tízmilliárd dolláros bevételtől fosztja meg a műsorszolgáltatókat, és most úgy tűnik, érdemben nem is tudnak védekezni ellene.

Night at Home: Three Soccer Fans Sitting on a Couch Watch Game on TV, Use Smartphone App to Online Bet, Celebrate Victory when Sports Team Wins. Friends Cheer Eat Snacks, Watch Football Play.
Örülnek a rajongók. De vajon fizettek is érte?
Fotó: GettyImages

Az olcsó adások sok érdeklődőt vonzanak, és a rajongók nem is érzik, hogy lényegében mekkora kárt okoznak. Egyfelől 

brutális összegektől fosztják meg a sporteseményen egyébként legálisan jelenlévő, a jogokért magas összeget fizető műsorszolgáltatókat, másfelől ugyanúgy megkárosítják kedvenc ligájukat, csapatukat is, hiszen a közvetítésekből befolyt összeg egy része náluk landolna. 

Így tehát végeredményben saját favoritjaik orra alá is borsot törnek  – persze ez senkinek nem jut az eszébe, amikor az interneten el tudott csípni egy illegális közvetítést, és chipsszel, vagy éppen sörrel a kezében szorít kedvenc sportolójának, vagy csapatának.

Nem ma kezdődött

A gyökerek egészen az 1980-as évekig nyúlnak vissza, ekkor találták meg a hackerek a módját, hogy feltörjék a titkosított kábeltévé csatornákat. 

Ami megváltozott mára, az a tömeges elterjedés, és a kalóz-közvetítések elfogadottá válása. 

Immár egy egyszerű google keresés is rengeteg kalózadást „dob ki”, és a közösségi médiáéban is hemzsegnek az illegális adások „reklámjai”. Sőt, a menőbb kalózszolgáltatóknak még ügyfélszolgálatuk is van.

Minden sportot érint a kalózkodás, ami mára 28 milliárd dollár potenciális bevétel-kiesést okoz a műsorszolgáltatóknak

  - áll a Synamedia, és  az Ampere Analysis médiakutató cég tanulmányában.  A sportkalózkodás viszonylag egyszerű: alapesetben egy legitim adatfolyamot rögzítenek, és a közvetítési jog tulajdonosának engedélye nélkül újrasugározzák egy másik webhelyen – a legtöbbször az X-en, vagy a TikTokon, vagy éppen a Youtube-on.

Hardverkulcs -  a mumus

Egyes kalózok az előbb említett modellnél tovább mennek: hardverkulcsok néven ismert kis eszközöket módosítanak, amelyek a TV-hez csatlakoztatva lehetővé teszik a különféle streaming szolgáltatások elérését. 
Az eszközök általában önmagukban legálisak, ám átprogramozhatók, hogy hozzáférést biztosítsanak a kalóztartalomhoz.

Group of friends watching the football game at the pub
A megszokottnál gyengébb, de élvezető  minőségű az illegális streaming
Fotó: GettyImages

És, a minőség?

Míg az évtized elején még élvezhetetlen minőségűek voltak a kalózadások, mára ugrásszerűen javult az adások minősége, és a hálózati akadozás is gyakorlatilag eltűnt 

– mondta Cameron Andrews, a beIN sportközvetítő kalózkodás elleni osztályának vezetője. Ezzel párhuzamosan a kalózadások mennyisége is megugrott, az Európai Unióban csak 2022-ben 30 százalékkal több illegális streamet regisztráltak, mint egy évvel korábban.

Az árrobbanás sem kedvez a legális piacnak

A kalózkodás jelentős megugrása időben egybeesett a streaming-szolgáltatások árának megemelésével, ami szintén a kalózkodás felé hajtja a drukkereket. 
A helyzetet tovább nehezíti, hogy a kalózfilmek, 

tévéműsorok adásával ellentétben az élő streaming nehezen ellenőrizhető.

 Míg egy előre felvett tartalom, például egy film „sugárzását” könnyen lehet ellenőrizni, illetve már a platformra való feltöltés előtt letiltani, ez a technika nem működik élő adásnál. 
Az eltávolítás jogi folyamata, pedig több órát is igényel, ami alatt az esemény legtöbbször véget is ér. Emellett, ha egy közvetítést le is tiltanak, a kalóz könnyedén létrehoz egy újat egy másik szerveren, amin folytatja a közvetítést.

Vigyázat, fertőzésveszély!

Az illegális tartalomfogyasztás mellett egyes erre szakosodott webhelyek rosszindulatú programokkal is megfertőzhetik a tartalomfogyasztók számítógépeit. Arról nem is beszélve, hogy a képminőség általában mind a mai napig gyengébb a ,megszokottnál, és a reklámok is igen tolakodóak a legtöbb esetben. 

Bevett gyakorlatokon is érdemes lenne változtatni: az Egyesült Királyságban például a szombat délutáni Premier League meccseket kizárólag kalóz-streameken lehet nézni, ugyanis az 1960-as évek óta élőben direkt nem közvetítik őket, hogy növeljék az alsóbb ligák mérkőzéseinek látogatottságát.

Persze az egyes országok igyekeznek fellépni az illegális streamek ellen. Az amerikai bűnüldöző szervek augusztusban több élő sportközvetítési domaint foglaltak le. Az angol Premier League magánvádas eljárást indított egy olcsó előfizetéseket árusító banda ellen, aminek eredményeképpen öt embert börtönöztek be. 
Franciaországban az ARCOM szabályozó hatóság 200 oldalt blokkolt a Ligue 1 szezon kezdete óta. Emellett a Meta Platforms megígérte, hogy amint tudomást szereznek róla, azonnal blokkolják a jogosulatlan sportközvetítéseket. 
Mindazonáltal tény, hogy a kalózok mindig egy lépéssel előbb járnak, az ellenőrzők pedig ugyanennyivel vannak lemaradásban.  

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.