BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Briliánsok és akvarellek

Stílszerűen a cég specialitásának számító ékszerekkel kezdi őszi aukciós programját a BÁV. Kedden 230 tételnyi ékszer, óra és ezüsttárgy kerül kalapács alá a tavasszal átadott Bécsi utcai árverezőteremben. A körülbelül 22 millió forint összkikiáltási árú kollekcióban ezúttal is nagyon széles árkategóriában találhatnak érdekességeket a vásárlók, befektetők.

A legmagasabb – kereken egymillió forintos – árról egy 14 karátos fehéraranyból készült, egy nagyobb és 80 kisebb briliánssal díszített női gyűrű indul (194.). Több más gyűrűt, fülbevalót és egyéb ékszert is találunk a fél–egy millió közötti árkategóriában, de formai szempontból sokszor az olcsóbb darabok tetszetősebbek. Ilyen például a 187. számú art deco női gyűrű (150 ezer forint) vagy az az antik aranyfüggő, amelyet az ékszerkatalógus címlapképének választottak a BÁV szakemberei (185.). A 18. századi eredetű zománcdíszes, rubinokkal ékített boglár annak idején egy díszruha tartozéka lehetett páros csat formájában; mára csak egyik fele maradt meg, ám ebből a korból nagyon kevés ép ékszer maradt fenn Magyarországon, így a 95 ezer forintos induló ár igen vonzónak tűnik. Kuriózum az a női öltözőasztalra szánt, zenélő szerkezettel ellátott ékkő és zománcdíszes ezüst díszdoboz is, amely kulcsfelhúzásra egy éneklő madárfigurát mozgat (209. sz., 350 ezer forint).

Érdekes órákra is licitálni lehet majd a Bécsi utcában. Különleges sokfunkciós, kulcsfelhúzású, spindlis, illetve hazai ankerszerkezetű zsebórákkal találkozhatunk, de női és férfi arany karórák is szerepelnek a kínálatban 13–140 ezer forint közötti árakon. Az ezüsttárgyak sorából egy grófi címerrel ellátott, hétlángú 19. századi kandeláber (230. sz., 350 ezer forint) emelkedik ki.

Szerdán hatodik grafikai aukcióját rendezi meg a nagy múltú cég. A mintegy 130 egyedi és sokszorosított lap túlnyomó többsége a huszadik században készült, bár a korábbi időszakból is találunk néhány érdekes alkotást: ilyen Lotz Károly lóvázlata (18.) 32 vagy Marastoni József fiatal nőt ábrázoló akvarellje (4.) 50 ezer forintos induló árral.

A grafikai aukció legfontosabb darabjai közé tartozik három akvarell, amely egy-egy jelentős huszadik századi festőnkhöz kapcsolódik. Márffy Ödön Tájképe (27.) és Ferenczy Noémi Öszszefogás című szimbolikus kompozíciója (115.) egyformán 260 ezer forintról indul, míg Vaszary János Befőzés című lapjáért 220 ezer forint a minimális licit. A legmagasabb árról azonban egy külföldi művész alkotása indul: Salvador Dalí Kompozíció akttal című színezett rézkarca ugyan csak egy a 145 példány közül, ám a katalán festő hírneve miatt így is 280 ezer forintra árazták a BÁV becsüsei.

A kínálatban figyelmet érdemelnek ezenkívül Konok Tamás szitanyomatai, Hincz Gyula különböző technikájú rajzai, Farkasházy Miklós, Gyarmathy Tihamér, Uitz Béla munkái. Az ismeretlen alkotójú rajzok sorában találunk két, a huszadik század első felében készült színezett tusrajzot, amelyek szecessziós mesevilágot varázsolnak a szemünk elé (egyenként 20 ezer forint).

Duplázott az Arte galéria

Biztató jel a BÁV grafikai aukciója szempontjából, hogy az Arte múlt csütörtöki hasonló profilú árverésének összforgalma a kikiáltási érték mintegy kétszeresére, 5,7 millió forintra rúgott. Óriási harc alakult ki Farkas István utolsó Önarcképéért (VG, szeptember 3., 15. oldal): az 180 ezres kikiáltási árat 900 ezres végeredmény követte. Kondor Béla szimbolikus témájú rézkarcát 340, Kmetty János szentendrei utcarészletét 200 ezer forintért ütötték le.

A meglepetések közé tartoztak Kron Jenő litográfiái: a húszas évek art decós hangulatát idéző lapok az eddigi aukciókon megszokott 50-70 ezres árak többszöröséért keltek el; egyikük esetében 280 ezer forintnál koppant a kalapács.

A meglepetések közé tartoztak Kron Jenő litográfiái: a húszas évek art decós hangulatát idéző lapok az eddigi aukciókon megszokott 50-70 ezres árak többszöröséért keltek el; egyikük esetében 280 ezer forintnál koppant a kalapács.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.